Разлика между версии на „Вормски едикт“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (без интервал преди запетая)
м
'''Вормски едикт''' ({{lang-de|Wormser Edikt}}) е нареждане на [[Карл V (Свещена Римска империя)|Карл V]], с което на [[8 май]] [[1521]] г. във [[Вормс]] се осъжда [[Мартин Лутер]] и се забранява четенето и разпространяването на неговите произведения в империята. Който намери Лутер трябва да го предаде в Рим и неговия подслон е забранен.
 
Едиктът се издава след изслушването на Лутер на заседанието на [[Вормски райхстаг (1521)|Вормския райхстаг]] на 17 и 18 април 1521 г. Понеже Лутер не признава никакво противоречие, ако не е цитирано от [[Библия]]та, Карл V издава едикта на 8 май. <ref>http://www.retrobibliothek.de/retrobib/seite.html?id=109102</ref> След завършването на райхстага на 25 май, текстът на едикта е акцептиранприет на 26 май от тези участници на имперските съсловия, които още не са си тръгнали и след това издаден. <ref> http://www.zeno.org/Literatur/M/Luther,+Martin/Biographie</ref><ref>http://www.rp-online.de/public/article/politik/deutschland/517947/Luther-und-die-Reformation.html</ref> Още на 3 януари 1521 г. Лутер е чрез [[була|папската була]] ''[[Decet Romanum Pontificem]]'' [[Отлъчване от църквата|отлъчен от църквата]].
 
Вормският едикт не може да се приложи в цялата [[Свещена Римска империя]], понеже Карл V след събранието почти едно десетилетие е извън империята. Особено [[курфюрст]] [[Фридрих III (Саксония)|Фридрих от Саксония]], при когото Лутер е поданик, не признава валидността на едикта, понеже е приет от неотпътувалото малцинство и нарежда тайното отвличане на Лутер и завеждането му в замъка [[Вартбург]].
47

редакции

Навигация