Покупка на Луизиана: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 23: Ред 23:
[[Категория:Нова Франция]]
[[Категория:Нова Франция]]
[[Категория:История на Луизиана]]
[[Категория:История на Луизиана]]
[[Категория:Отношения между Франция и САЩ]]

Версия от 18:18, 15 декември 2017

Покупката на Луизиана (Шаблон:Lang-en) или продажбата на Луизиана (Шаблон:Lang-fr) е сделка между САЩ и Френската република по придобиване на територията на колонията Френска Луизиана (828 800 mi² или 2 147 000 km²), сключена през 1803 г.

САЩ плащат 60 милиона френски франка (11 250 000 долара) и опрощават дългове на стойност 18 милиона франка (3 750 000 долара), с което общата сума на придобиването възлиза на 15 милиона долара.[1][2][3]

Покупката на Луизиана е най-голямото териториално разширение в историята на САЩ

През 1802 г. президентът Томас Джеферсън иска да закупи Ню Орлиънс с цел да гарантира на американските търговци достъп до транспортния път по река Мисисипи. Към онзи момент днешният щат Луизиана е френска територия, част от Френска Луизиана. В Париж се провеждат преговори и Пиер Дюпон де Немур – французин, който е емигрирал в САЩ и е близък с Джеферсън, предлага на Наполеон да продаде цяла Луизиана и така да избегне потенциални търкания със САЩ в Северна Америка.

Идеята не допада на Джеферсън, тъй като според него продажбата само би узаконила френското право върху Луизиана, а от френска страна яростен отпор ѝ оказва Талейран, който е защитник на френската колонизация на Америка. Наполеон обаче се нуждае от пари, за да финансира военните си действия в Европа. (Успешните кампании на Наполеон в Наполеоновите войни до края на 10-летието в немалка степен се дължат и на парите от Луизиана).

Все пак сделката е сключена през април и ратифицирана през октомври. На 20 декември 1803 г. САЩ официално получават Ню Орлиънс от Франция, а с него и цяла Луизиана, присъединявайки към територията си общо 2 144 476 km². Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър е ниска и удобна за САЩ – 3 цента, но общата крайна сума е голяма – 15 млн. долара и е изгодна за Наполеон. В днешни пари (към 2010 г.) сделката би струвала приблизително 219 милиона щ. долара.

Френска Луизиана не съответства на територията на днешния щат Луизиана, а е далеч по-голяма. Закупените територии включват и сегашните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота западно от река Мисисипи, Северна и Южна Дакота, Небраска, Ню Мексико, северната част на Тексас, Оклахома, Канзас и части от Монтана, Уайоминг и Колорадо.

Сделката на практика осъществява най-голямото еднократно разширяване на САЩ, а общите придобити земи съставляват 23,3 процента от днешната територия на страната.

Източници

  1. The American Pageant by David M. Kennedy, Lizabeth Cohen, and Thomas A. Bailey
  2. Table 1.1 Acquisition of the Public Domain 1781 – 1867
  3. Louisiana Purchase // Lsm.crt.state.la.us. Посетен на 2010-06-11.

Вижте също