Разлика между версии на „Уикипедия:Политика за блокиране“

Направо към навигацията Направо към търсенето
форматиране: 3x заглавие-стил, 2x кавички, 2x нов ред, 2x тире (ползвайки Advisor)
(форматиране: 3x заглавие-стил, 2x кавички, 2x нов ред, 2x тире (ползвайки Advisor))
Въпреки многобройните заявки, програмният продукт на Уикипедия не позволява блокиране достъпа само на определен редактор до определена статия. Възможно е единствено да се блокират достъпът на даден редактор до всички статии и достъпът на всички анонимни и/или регистрирани редактори до дадена статия.
 
== Кога може да се използва блокиране ==
 
Случаите, когато администратори могат да блокират потребители са изброени по-долу. Блокирането не трябва да се използва в други случаи. По-специално, блокиране не трябва да се използва срещу мнения, различни от общоприетото или при еднократни прояви на вандализъм.
 
=== Роботи ===
 
Както е обсъдено на [[Уикипедия:Бот]] ([[:en:Wikipedia:Bots|en]]), роботите трябва да бъдат одобрени на [[:en:Wikipedia talk:Bots]] и трябва да отговарят на изискванията. При всеки случай, когато роботът изглежда е загубил контрол, администраторите могат да го блокират.
Блокиращият администратор трябва да включи [[Шаблон:Блокирано потребителско име]] в полето за причината (като въведе <nowiki>{{Блокирано потребителско име}}</nowiki>), заедно с препратка към [[Уикипедия беседа:Потребителско име]], където проблемът е обсъждан. Ако съществува потребителска дискусионна страница, всеки уикипедианец може да добави кратко обяснение защо потребителската сметка е блокирана и препратка към [[Уикипедия беседа:Потребителско име]]; ако такава дискусионна страница не съществува, не се препоръчва тя да се създава.
 
Трябва да се внимава при отблокирането (свалянето на блокирането) на IP адреси. За да се отблокира адрес, но не потребителско име, изчакайте друг потребител да се опита да редактира страница, тогава в [[Специални:Ipblocklist|Списък на блокирани IP-адреси и потребители]] ще се появи съобщение ''12.34.56.78 беше блокиран, защото използва същия адрес като Потребител:Име''. Натиснете на "отблокиране"„отблокиране“ до съобщението - – потребителят ще може да "влезе"„влезе“ със собственото си потребителско име.
 
Ако дадена потребителска сметка е била блокирана и за вандализъм, и за неподходящо потребителски име, IP адресът се оставя автоматично блокиран.
 
=== Лични или съдебни заплахи към други потребители ===
 
Потребители, отправящи заплахи, били те съдебни, лични или професионални, които по какъв да е начин изглеждат опит за сплашване на друг потребител, могат да бъдат блокирани без предупреждение. Ако е желателно, <!-- the {{npa6}} template can be used --> потребителят може първо да бъде предупреден. Потребители, отправящи сериозни заплахи, могат да бъдат блокирани за неограничено време.
 
Вижте [[Уикипедия:Никакви лични нападки]] и [[Уикипедия:Никакви съдебни заплахи]] ([[:en:Wikipedia:No legal threats|en]]) за повече информация.
 
=== Разрушение ===
Потребители могат да бъдат блокирани, когато тяхното поведение сериозно разстройва проекта – тяхното поведение е несъвместимо с учтива, колегиална атмосфера и пречи на процеса, в който различни редактори си сътрудничат в хармония за изграждането на енциклопедията.
 
Несъгласия относно съдържанието или правилата не са разрушение, а по-скоро част от нормалното функциониране на Уикипедия и би трябвало да бъдат решавани чрез процедури за [[Уикипедия:Разрешаване на спорове|разрешаване на спорове]]. Блокиране за разрушение би трябвало да се прилага само, когато даден потребител по някакъв начин затруднява други да допринасят в Уикипедия.
80

редакции

Навигация