Направо към съдържанието

Димитър Общи: Разлика между версии

62 байта добавени ,  преди 4 години
Премахната редакция 8314786 на 84.252.27.118 (б.)
Редакция без резюме
(Премахната редакция 8314786 на 84.252.27.118 (б.))
}}
 
'''Димитър Николов (Николич)''', известен като '''Общи''', също и като '''Митри Николов''', '''Дяковчанина''', '''Македонски (Македончето)''' и '''Косовски (Косовеца)'''<ref>Нешев, Георги, „Волентирите на Джузепе: Българи в отрядите на Гарибалди“, София, 1988, с. 108 – 111.</ref>, е български националреволюционер.
 
== Биография ==
Прехвърля се в Италия. Тук е доброволец в отряда на италианския революционер [[Джузепе Гарибалди]] (1866). Награден е с грамота. След разпускане на доброволците отива на остров [[Крит]] и взима участие в [[Критско въстание (1866 – 1869)|Критското въстание]] (1866 – 1869). Получава гръцки паспорт.
 
След това, през Цариград, Общи отива в Браила. Към средата на март 1869 г. е в Турне Мъгуреле, където влиза във връзка с българските емигранти, посредством [[Тодор Ковачев]]. Тодор Ковачев го изпраща в Белград с молба към [[Панайот Хитов]] да му помогне със средства, за да организира своя чета, но получава отказ. След това се включва в четата на [[Тодор Чипровчанина]]. Тодор формира чета от седем души, с която преминава границата и достига до Искър. Тук Димитър Общи, заедно с Христо Велев и Михаил Самоковеца се отлъчили, поради неподчинение на войводата Тодор. Тримата тръгнали да се връщат обратно към Сърбия, но някъде около Пирот били обкръжени от турска потеря. Скоро единият избягва, а при сражението другият е тежко ранен и по негово желание Димитър Общи го доубива. Тръгва с друга малка чета, но и тя скоро се разпада (1870).
 
През пролетта на следната година, Димитър Общи се поява отново при Панайот Хитов. След като не намерил топъл прием от Хитов, Общи отива в Букурещ и търси съдействие и помощ от [[Иван Кършовски]]. Кършовски му дава препоръчителни писма до Тодор Ковачев и Данаил Попов. Ковачев уведомява Хитов, че снабдил с пари Общи и го изпратил за България.
 
=== Участие в организираното освободително движение ===