Разлика между версии на „Статуя на Христос Цар на Вселената (Швебоджин)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Нов ключ за Категория:Скулптури: „Христос“, ползвайки HotCat)
'''Статуята Христос Цар на Вселената''' ({{lang-pl|Figura Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata}}) е най-голямата в света статуя на [[Иисус Христос]]. Разположена е в югоизточните покрайнини на град [[Швебоджин]], в [[Любушко войводство]] [[Полша]].
 
Проектът на [[скулптура]]та е на Мирослав Кажимеж Патецки, реализацията е на Томаш Стафиняк. Фундаментът е проектиран от Мариан Вибранец а конструктивната част на проекта е изпълнена от д-р Якуб Марчиновски и доцент Миколай Клапоч от университета в [[Жельона ГораГура]].<ref>{{икона|pl}} [http://www.niedziela.pl/artykul/93349/nd/Pomnik-Chrystusa-Krola-Wszechswiata ''Pomnik Chrystusa Króla Wszechświata – znak wielkiej nadziei''] – статия на сайта „Niedziela.pl“ (посетен на 15.08.2017 г.)</ref>
 
Паметникът е строен с частни пожертвования, строителите са набрани от паството на местния храм.
Паметникът е направен от монолитен железобетон върху стоманен скелет. Масата на конструкцията е 440 t. Монтажът става на етапи: отначало с кран е монтиран корпусът на статуята, след това поясната част и главата с короната.
 
Позлатената корона на статуята е с размери 3,5 m диаметър и около 3 m височина. Главата на паметника е висока 4,5 m и тежи 15 t<ref name="PоmnikPomnik">[http://роmnikchrystusakrolapomnikchrystusakrola.pl/ Официален сайт на паметника]</ref>. По други данни, главата е направена от твърда пластмаса, а не от бетон, както се е предполагало първоначално, благодарение на което теглото ѝ е намалено 3 пъти.
 
== Галерия ==
<references />
 
{{Портал|Полша}}
[[Категория:Паметници в Полша]]
[[Категория:Скулптури|Христос]]

Навигация