Разлика между версии на „Уганда“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1803 байта изтрити ,  преди 2 години
редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
'''Република Уганда''' е [[държава]] в централната част на [[Източна Африка]]. На югоизток граничи с [[езеро]]то [[Виктория (езеро)|Виктория]], на изток с [[Кения]], на север с [[Южен Судан]], на запад с [[Демократична република Конго]] ([[Заир]]) и на югозапад с [[Руанда]] и [[Танзания]].
 
Do you kno da way bruddah
== История ==
{{основна|История на Уганда}}
 
Малко се знае за историята по угандийските земи преди пристигането на първите неафриканци, въпреки че е известно, че хора живеят тук от [[1 хилядолетие пр.н.е.]] Когато арабите и европейците пристигат през [[19 век]], те попадат на много царства в района, които може би са създадени през [[16 век]]. Най-голямото и най-важното от тези царства е все още съществуващото царство [[Буганда]].
 
Уганда става протекторат на [[Обединено кралство|Обединеното кралство]] през [[1894]] г. Получава [[независимост]] през [[1962]] г.
 
След [[преврат]] от [[1971]] г. [[Иди Амин]] получава властта в Уганда и управлява като [[диктатор]] през идващото десетилетие. Управлението му довежда до смъртта на 300 000 угандийци. Свален е след [[Танзания|танзанийска]] [[инвазия]] през [[1979]] г. Ситуацията леко се подобрява с идването на [[Милтън Оботе]], чието президентство приключва през [[1985]] г., въпреки че бунтовниците продължават да се бият дълго след това. Днешният [[президент]] [[Йовери Мусевени]] е на власт от [[1986]] г.
 
== Държавно устройство ==
Анонимен потребител

Навигация