Разлика между версии на „Рак на гърдата“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(премахване на {{Медицинско предупреждение}})
| Описание = Нормална (ляво) и ракова (дясно) мамографична снимка.
}}
 
 
'''Ракът на гърдата''' е [[болест]]но състояние, при което е засегната жлезната ѝ [[тъкан]]. Той е най-широко разпространеният [[рак (болест)|рак]] сред [[жена|жените]] и е на второ място като причина за [[смъртност]]та при тях.
 
== Профилактика ==
[[Файл:Breast cancer world map - Death - WHO2004.svg|мини|Смъртност от рак на гърдата (на 100 000 души към 2004 г.).
{{Col-begin}}
{{Col-break}}
{{legend|#b3b3b3|no data}}
{{legend|#ffff65|<2}}
{{legend|#fff200|2–4}}
{{legend|#ffdc00|4–6}}
{{legend|#ffc600|6–8}}
{{legend|#ffb000|8–10}}
{{legend|#ff9a00|10–12}}
{{Col-break}}
{{legend|#ff8400|12–14}}
{{legend|#ff6e00|14–16}}
{{legend|#ff5800|16–18}}
{{legend|#ff4200|18–20}}
{{legend|#ff2c00|20–22}}
{{legend|#cb0000|>22}}
{{col-end}}]]
Самопреглед на гърдите:
* Застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото и огледайте гърдите си за всякакви промени. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново.
* Нежно притиснете зърната на всяка гърда между палеца и показалеца си, за да проверите за секрет.
 
Всеки път при сапунисване на гърдите те се масажират и опипват внимателно за новопоявили се бучки, които растат. Ако има нарастваща бучка, трябва веднага да се потърси консултация от специалист - – най-добре хирург-мамолог, може и в краен случай гинеколог. Не всяка бучка е рак; диагноза рак може да се постави само от хирург от онкология и единствено след т.нар. „тройна диагностика“ - – клиничен преглед от хирурга, [[мамография]] от квалифициран рентгенолог и взимане на ТАБ - – тънкоиглена аспирационна [[биопсия]]. Ако ТАБ е неубедителна, при сериозни подозрения от прегледа и мамографията, се прибягва до ексцизионна биопсия (със скалпел) и изготвяне на [[хистология|хистологични]] препарати, които могат и е препоръчително да се консултират и от втори патолог. [[Тумор]]ите при хистологичното изследване се оказват най-често доброкачествени - – [[фибром]], [[фиброаденом]], [[филоден тумор]], [[интрадуктална папилома]]; но има и злокачествени - – [[карцином]] или [[сарком]] (много рядко). Карциномът на гърдата противно на всеобщото схващане е лечимо заболяване, защото гърдата е достъпна за самоизследване и ракът може да се „хване“ в ранен стадий, и да се отстрани радикално преди да е дал [[метастаза|метастази]] на други места по тялото (най-често в белия дроб, костите и мозъка).
 
== Стадии на карцинома на гърдата ==
[[Файл:Breast cancer.jpg|мини|Рак на гърдата, който е причинил обърнато зърно, бучка и трапчинки по кожата.]]
* 1 ст. - туморът е под 2 см и без метастази в лимфните възли,
* 21 ст. - – туморът е под 52 см си подвижни лимфни възли сбез метастази илив надлимфните 5 см, но без лимфни метастазивъзли,
* 32 ст. - – туморът е срасналпод 5 см с кожатаподвижни илилимфни възли с гръднатаметастази или над 5 стенасм, но без далечнилимфни метастази,
* 43 ст. – -туморът всякъкъве по-горенсраснал стадийс накожата ракили с дисеминиранигръдната стена, но без далечни метастази.,
* 4 ст. – всякъкъв по-горен стадий на рак с дисеминирани далечни метастази.
 
Когато е диагностициран рак (разумно е веднага да се консултират готовите препарати и с друг онколог), пациентът трябва да бъде представен от лекуващия му към момента лекар и онколога на онкологичен комитет - – в него освен хирурга и онколога-хистолог присъства и онколог (химио- или лъчетерапевт). Онкокомитетът издава протокол, с който пациентът се насочва към съответния ОДОЗ - – областен диспансер за онкологични заболявания (виж [[Онкологични болници и центрове в България]]) с час и ден на явяване за лъче- или химиотерапия, или допълнително хирургично лечение.
 
== Лечение ==
При повечето жени с рак на гърдата се налага някакво хирургично лечение на първичния тумор. Целта е, ракът да се отстрани възможно най-пълно. Системното лекарствено лечение включва химиотерапия, таргетна терапия и хормонотерапия. Задължително е предварително хистологично изследване на следните два показателя: (а) туморни хормонални рецептори – естрогенни рецептори (ER) и прогестеронови рецептори (PgR) и (б) рецептори за човешки епидермален растежен фактор, тип 2 (HER2). Ето накратко основните видове хирургични способи използвани за лечение на рака на гърдата.
 
=== Туморна резекция ===
Наричана още „съхраняваща гърдата операция“, туморната резекция отстранява само раковото образувание заедно с част от заобикалящата го здрава тъкан. Обикновено се предхожда или последва от лъче - – или химиотерапия. Решението се взема отговорно, ако е подкрепено от предварителна сентинелна биопсия.
 
=== Сегментна (парциална) мастектомия ===
Почти същата, като по-горе описаната операция, при която обаче се премахва по-голям обем засегната тъкан. Също така последвана от лъчетерапия.
 
=== Тотална (проста, семпла) мастектомия ===
При този вид [[мастектомия]] се отстранява цялата гърда, без да се премахват подмишничните лимфни възли или мускулната тъкан под гърдата.
 
=== Модифицирана радикална мастектомия ===
Премахва се цялата гърда и някои от лимфните възли и/или мускулна тъкан под нея.
 
=== Радикална мастектомия ===
Този тип хирургично лечение включва премахване на цялата гърда, лимфните възли и мускулите от гръдната стена под гърдата. В днешно време, тази операция (с отстраняване на мускули) има все по-малко значение, тъй-като е доказано, че радикалната мастектомия има същата преживяемост при по-малка травматичност и странични реакции.
 
Някои странични ефекти на гореизброените методи включват инфектиране или събиране кръв и/или течност на мястото където е извършена манипулацията. Ако са били отстранени и лимфните възли може да има подуване в областта на ръката (лимфедем).
 
=== Други видове хирургично лечение ===
==== Аксиларна дисекция и сентинелна биопсия ====
Тези интервенции се правят за установяване дали ракът се е разпространил в лимфните възли намиращи се в подмишницата. Някои възли се изследват под микроскоп и тогава се взема решение за по нататъшната терапия. Тези възли се маркират предоперативно с багрило или с радионуклид, който се инжектира перитуморно. По лимфните пътища дрениращи тумора маркерът се натрупва първо в най-близкия, стражеви (сентинелен) лимфен възел. Операцията започва с отваряне на аксилата. Възелът се открива визуално или със сонда (гайгеров брояч), изважда се и се изследва на "гефрир"„гефрир“, при отворена рана. Ако няма туморни клетки - – приключва се с органосъхраняваща операция и химиотерапия. Ако има - – се отстранява гърдата до фасция и се отстранява цялата аксиларна мастна тъкан, с последваща химио- и евентуално лъчетерапия.
 
==== Реконструктивни операции ====
Тези операции нямат за цел да лекуват рака. Те се правят за да се възстанови (реконструира) гърдата след като е извършена [[мастектомия]]. Може да се реконструира с част от широкия гръбен мускул, или просто да се сложи силиконова протеза.
 
== Химиотерапия ==
 
=== Неоадювантна терапия ===
Прилага се при следните три случая: (а) преди хирургическо лечение на тумори над 3 см; (б) при местно напреднал рак; (в) при местно напреднал рак, неподходящ за хирургическо лечение. Системната лекарствена терапия задължително се предшества от биопсия и хистологично изследване, и продължава 4- – 6 месеца.
 
=== Адювантна терапия ===
*# При пациенти с междинен риск, които са в пременопауза, се провежда двугодишно лекарствено потискане на функцията на яйчниците с аналог на Рилизинг хормон на лутеинизиращ хормон (ЛХРХ) плюс петгодишен прием на ароматазни инхибитори (Анастрозол, Летрозол, Екземестан) или Тамоксифен.
*# При пациенти с междинен риск и с хистологични данни за разсейки в един до три мишнични (аксиларни) лимфни възли, се провеждат 4 цикъла следоперативна химиотерапия.
 
След приключване на химиотерапията се започва хормонотерапия: (а) при болни в менопауза се провежда петгодишна хормонотерапия с ароматазни инхибитори; (б) при болни в пременопауза се провежда двугодишно лекарствено потискане на функцията на яйчниците с аналог на Рилизинг хормон на лутеинизиращ хормон (ЛХРХ) плюс петгодишен прием на ароматазни инхибитори (Анастрозол, Летрозол, Екземестан) или Тамоксифен.
*# При пациенти с висок риск се провеждат от шест до осем цикъла химиотерапия.
 
При пациенти с HER2-положителни тумори с размер над 1 см лечението с Доцетаксел (Паклитаксел) се комбинира с Трастузумаб.
 
 
=== Терапия при рак с далечни разсейки (метастази) ===
 
* Хормонотерапия при хормонално-положителни тумори (ER- и/или PgR-положителни)<ref>[http://viapontika.com/index.php?page=article&article=160 Мъжките полови хормони подклаждат рака на гърдата], Хормоните и рака на гърдата </ref>
*# При пациенти, непровеждали адювантна хормонотерапия, се започва приложение на ароматазен инхибитор (Анастрозол, Летрозол, Екземестан) или Тамоксифен.

Навигация