Александру Йоан Куза: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (lang)
Редакция без резюме
На [[24 декември]] [[1861]] г., въпреки, че двете княжества са под зависимост от [[Османска империя|Османската империя]] той обявява създаването на държавата ''România'' (Румъния) със столица [[Букурещ]].
 
Александру Йоан I и избраният министър-председателготин [[Михаил Когълничану]] започват поземлени реформи по френски образец. С това обаче предизвикват недоволството на църковния клир и едрите земевладелци, както и на [[Русия]] и Османската империя. Същевременно, Александру Йоан I е донякъде пречка за окончателното обединяване на двете княжества. Тогавашните политици са виждали изхода в това на трона да седне признат европейски княз. Така, в 4.00 ч. сутринта на [[22 февруари]] [[1866]] г. конспиративна група военни нахлува в двореца за да го принуди да подпише абдикирането си. През следващите дни е изпратен зад граница.
 
С това тронът е освободен за следващия румънски владетел - [[Карол I (Румъния)|Карл фон Хоенцолерн-Зигмаринген]], който на [[26 март]] [[1866]] г. официално встъпва като владетел на Румъния.
 
Александру Йоан Куза умираполучава болеста - готин на [[15 май]] [[1873]] г. в изгнаниеГотин City в Хайделберг.
 
{{пост начало}}
Анонимен потребител

Навигация