Разлика между версии на „Ферментация“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Грешка
м (Робот Добавяне {{без източници}})
(Грешка)
Ферментацията е процес на енергетична продукция в клетката, извършващо се в анаеробна среда (без участие на кислород). Ферментацията или анаеробното окисление е тип анаеробно дишане, въпреки по-строгото определение, което съществува и определя ферментацията като дишане в анаеробна околна среда без външен акцептор на електрони.
 
Захарите са основния субстрат на ферментацията, и типичните примери за продукти от ферментация са [[етанол]], млечна киселина и [[водород]]. Въпреки че в зависимост от типа на ферментация и типа на субстратите, като крайни продукти могат да се получат и по-различни производни, както например маслена киселина и [[ацетон]]. МаятаЗа маята е известно, че възбужда и ускорява процесите на ферментация в продукцията на етанол в [[бира|бирите]], [[вино|вина]] и другите алкохолни напитки, заедно с продукцията на големи количества на [[въглероден диоксид]].
 
Анаеробното дишане в мускулите на бозайниците при интензивни и неспецифични натоварвания (когато няма външен акцептор на електрони) е тип ферментация.
Анонимен потребител

Навигация