Битка при Солун (1040 първа): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м Премахнати редакции на 5.53.158.71 (б.), към версия на Nk
Етикет: Отмяна
Ред 13: Ред 13:
|командир1=[[Петър Делян]]
|командир1=[[Петър Делян]]
|командир2= [[Михаил IV Пафлагон]]
|командир2= [[Михаил IV Пафлагон]]
|сила1=100000000
|сила1=неизвестна
|сила2=losers
|сила2=неизвестна
|жертви1=0
|жертви1=неизвестни
|жертви2=all of them are dead
|жертви2=неизвестни
}}
}}
'''Битката при Солун''' се провежда през 1040 близо до град Солун в съвременна Гърция между българите и византийците. Тя завършва с българска победа.
'''Битката при Солун''' се провежда през 1040 близо до град Солун в съвременна Гърция между българите и византийците. Тя завършва с българска победа.


== Причини за конфликта ==
== Причини за конфликта ==

Версия от 08:36, 22 февруари 2018

Вижте пояснителната страница за други значения на Битка при Солун.

Битка при Солун (1040)
Българо-византийски войни
Информация
Период1040
Мястоблизо до Солун, днес Гърция
Резултатпобеда на българите
Страни в конфликта
БългарияВизантия
Командири и лидери
Петър ДелянМихаил IV Пафлагон
Сили
неизвестнанеизвестна
Жертви и загуби
неизвестнинеизвестни
Карта

Битката при Солун се провежда през 1040 близо до град Солун в съвременна Гърция между българите и византийците. Тя завършва с българска победа.

Причини за конфликта

През 1018 византийците завладяват България след тежка половинвековна борба. През 1040 неизвестният Делян твърди, че е потомък на българския цар Самуил и застава начело на въстание срещу византийското владичество - то е отхвърлено в Белград и той е провъзгласен за цар под името Петър II, наречен на светия цар Петър I (927-969).

По същото време местните българи на територията на днешна Албания въстават под командването на Тихомир. Двамата лидери се срещнат и, за да избегнат объркване, Петър Делян е избран за единствен предводител на бунтовническата армия, а Тихомир е убит.

Битка

След като се обединяват двете армии на Петър Делян, те тръгват на изток към Солун, където по това време е византийският император Михаил IV. Византийците са победени, а Михаил IV бяга с жена си, оставяйки личната си шатра и голямо количество злато и сребро.

Последици

Българските успехи продължават със завладяването на важното адриатическо пристанище Драч. Друга армия напада Тесалия и завладява северните ѝ части. Това причинява сериозни проблеми на управата в Константинопол, която трябва да действа бързо, за да спре възстановяването на българското царство.

Източници

  • Андреев, Йордан. Лалков, Милчо. „Българските ханове и царе“, Велико Търново, 1996.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Battle of Salonica (1040) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​