Разлика между версии на „Новини“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне {{без източници}})
{{без източници}}
'''Новините''' са [[информация]], която акцентира върху настоящи събития, комуникиранапредавана чрез печат, излъчванетелевизионни и радио излъчвания, [[Интернет]], иликакто изказване,и споделяне,изказвания устносподеляни по вербален път, които са насочени към някого или към масовамасовата [[аудитория]].
 
На повечето езици думата за новини има сходен смисъл и [[етимология]] - на [[английски език|английски]] е news (от ''new'' - нов), на [[руски]] е новости, на [[френски език|френски]] - ''nouvelles'', а на [[немски език|немски]] - ''Nachrichten''.
 
НовинарскитеОт новинарските организации най-често се очаква, чеда се стремят към обективност, а самите репортерите твърдят, че се опитват да покрият всички страни на даден въпрос безпристрастно, вза сравнениеразлика сот коментарите или анализите, които предоставят мнение или лична гледна точка.
 
Новината е оперативно информационно съобщение, което представлява политически, социален или икономически интерес за аудиторията със своята новост. Това е съобщение за събития станали наскоро или случващи се в настоящия момент.
 
По правило, новините по [[телевизия]]та и [[радио]]то се повтарят по няколко пъти на ден, започвайкикато те започват още в ранните часове на денонощието и чакмогат дода двеприключат минутив късна емисия, непосредствено преди полунощ. Новините обикновено са в областта на [[политика]]та, [[икономика]]та, [[наука]]та, [[култура]]та, [[спорт]]а, както и [[Прогнозапрогнозата за времето|синоптичната прогноза]], в края на дадена емисия. Според традициите на западната демокрация, обществото има очакване новините да са максимално неутрални и обективни, като се отделят от коментариите. Изборът на новини се осъществява от редакционна колегия. В Уикипедия това става с общото участие на всички заинтересовани редактори. В Уикимедия са предвидени две възможности - новинарския проект Уикиновини и кратък информационен портал в самата Уикипедия.
 
{{Превод от|en|News|330791563}}
Анонимен потребител

Навигация