Архонт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
добавка
м Добавяне на Категория:Древна Гърция, ползвайки HotCat
Ред 23: Ред 23:
{{християнство-мъниче}}
{{християнство-мъниче}}
[[Категория:Християнски санове]]
[[Категория:Християнски санове]]
[[Категория:Древна Гърция]]

Версия от 13:22, 15 март 2018

Архонт (άρχων, мн.ч. άρχοντες) е гръцка дума, която означава приблизително „владетел“. Използвана е като име на титла на различни места през различни периоди. По своята форма думата е просто сегашно деятелно причастие в мъжки род на глаголния корен αρχ- управлявам, т.е. управляващ. Същият корен се използва и в думи като монарх и йерархия и други.

В древността владетелите на Боспорското царство са притежавали титлата архонт и по-точно тя е била „архонт на Пантикапей и Теодосия“.

В античността

В древногръцките полиси титлата архонт се носи от главния магистрат.[1] Терминът се използва в по-общ смисъл и по-нататък в гръцката история, като значението му варира от „председател на клуб“ през „господар на масата“ на банкетите syssitia до „римски губернатор“.

При римляните архонтите (archontes) ръководят по силата на империума, докато василевсите („царете“) държат властта auctoritas.

Съвременна употреба

Вселенска патриаршия

От време на време, на миряни, свързани с Вселенската (Цариградската) патриаршия, се дава титлата архонт като почест заради услугите, извършени към църковната администрация. Архонтите не са част от църковната йерархия и това е чисто почетна титла.

Българска патриаршия

Източници

  1. Mitchell, John Malcolm. Archon // Енциклопедия Британика. Cambridge University Press, 1911. (на английски) p=444

Външни препратки

Шаблон:Християнство-мъниче