Ладуване: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м форматиране: 4x кавички, интервал, точка (ползвайки Advisor)
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
<center><gallery caption="
{| class="wikitable"
|+ Заглавие на таблицата
! колона 1
! колона 2
! колона 3
|-
| ред 1, клетка 1
| ред 1, клетка 2
| ред 1, клетка 3
|-
| ред 2, клетка 1
| ред 2, клетка 2
| ред 2, клетка 3
|}">
Image: |
Image: |
Image: |
Image: |
</gallery></center>{{без източници}}


'''Ладуването''' е празничен обред, който се извършва на различни празници: Нова година, Димитровден, Гергьовден, Лазарница.
'''Ладуването''' е празничен обред, който се извършва на различни празници: Нова година, Димитровден, Гергьовден, Лазарница.


В котле моми сипват вода, която се нарича по различен начин, в зависимост от празника. Момите слагат вътре своите пръстени или китки, на които са закачени пръстените им, гривните си и други. Момите взимат от котлето [[овес]] и го слагат под възглавниците си. Смята се, че който мъж сънува, за него ще се омъжи. Празникът завършва с общо хоро.Ладуването се извършва на Нова година, на Гергьовден, на Еньовден и на Лазарница. С този обред момите гадаят за кого ще се омъжат и се обръщат към Лада, богинята на любовта и съпружеския живот, да им посочи какъв ще бъде той.
В котле моми сипват вода, която се нарича по различен начин, в зависимост от празника. Момите слагат вътре своите пръстени или китки, на които са закачени пръстените им, гривните си и други. Момите взимат от котлето [[овес]] и го слагат под възглавниците си. Смята се, че който мъж сънува, за него ще се омъжи. Празникът завършва с общо хоро. Ладуването се извършва на Нова година, на Гергьовден, на Еньовден и на Лазарница. С този обред момите гадаят за кого ще се омъжат и се обръщат към Лада, богинята на любовта и съпружеския живот, да им посочи какъв ще бъде той.


На празника момите донасят в бял котел вода от извора или кладенеца. Тази вода се нарича с различни имена в зависимост от това на кой празник се извършва обреда: мълчана, неначната, василиевска, цветна. След като донесат водата, момите се събират в една къща и всяка от тях оставя своя пръстен или китка, на която е закачен пръстен, гривна и пр. в котела. Котелът оставят през нощта под трендафил или друго цвете "''на звездите''". Сутринта една от момите или малко момиче, облечено като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки. С тях те предричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених: "''зряла дюла и презряла''" (момата ще се омъжи стара); "''сам си здавчец на камъче''" (ще се омъжи за сирак); "''жълто було трески сбира''" (момата ще пристане). Всяка мома си взема малко овес (ечемик) от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи. По това, дали водата в котлето ще замръзне през нощта, се гадае за здраве през годината. Празникът завършва с общо хоро.
На празника момите донасят в бял котел вода от извора или кладенеца. Тази вода се нарича с различни имена в зависимост от това на кой празник се извършва обреда: мълчана, неначната, василиевска, цветна. След като донесат водата, момите се събират в една къща и всяка от тях оставя своя пръстен или китка, на която е закачен пръстен, гривна и пр. в котела. Котелът оставят през нощта под трендафил или друго цвете ''на звездите''. Сутринта една от момите или малко момиче, облечено като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки. С тях те предричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених: ''зряла дюла и презряла'' (момата ще се омъжи стара); ''сам си здавчец на камъче'' (ще се омъжи за сирак); ''жълто було трески сбира'' (момата ще пристане). Всяка мома си взема малко овес (ечемик) от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи. По това, дали водата в котлето ще замръзне през нощта, се гадае за здраве през годината. Празникът завършва с общо хоро.


{{източник||2018|02|22}}
{{България-мъниче}}
{{България-мъниче}}


[[Категория:Български обичаи]]
[[Категория:Български обичаи]]
{{източник||2018|02|22}}

Версия от 18:22, 29 март 2018

Ладуването е празничен обред, който се извършва на различни празници: Нова година, Димитровден, Гергьовден, Лазарница.

В котле моми сипват вода, която се нарича по различен начин, в зависимост от празника. Момите слагат вътре своите пръстени или китки, на които са закачени пръстените им, гривните си и други. Момите взимат от котлето овес и го слагат под възглавниците си. Смята се, че който мъж сънува, за него ще се омъжи. Празникът завършва с общо хоро. Ладуването се извършва на Нова година, на Гергьовден, на Еньовден и на Лазарница. С този обред момите гадаят за кого ще се омъжат и се обръщат към Лада, богинята на любовта и съпружеския живот, да им посочи какъв ще бъде той.

На празника момите донасят в бял котел вода от извора или кладенеца. Тази вода се нарича с различни имена в зависимост от това на кой празник се извършва обреда: мълчана, неначната, василиевска, цветна. След като донесат водата, момите се събират в една къща и всяка от тях оставя своя пръстен или китка, на която е закачен пръстен, гривна и пр. в котела. Котелът оставят през нощта под трендафил или друго цвете „на звездите“. Сутринта една от момите или малко момиче, облечено като булка, вади пръстените и китките, а останалите пеят кратки песни-припевки. С тях те предричат за близка или по-далечна женитба, за щастие в брака, социално положение и качества на бъдещия жених: „зряла дюла и презряла“ (момата ще се омъжи стара); „сам си здавчец на камъче“ (ще се омъжи за сирак); „жълто було трески сбира“ (момата ще пристане). Всяка мома си взема малко овес (ечемик) от котлето и го слага под възглавницата си. Вярва се, че който момък сънува през нощта, за него ще се омъжи. По това, дали водата в котлето ще замръзне през нощта, се гадае за здраве през годината. Празникът завършва с общо хоро.

[източник? (Поискан преди 2249 дни)] Шаблон:България-мъниче