Аварски хаганат: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
23 байтове добавени ,  преди 4 години
м
редакция без резюме
мРедакция без резюме
мРедакция без резюме
„През същата година дошъл във Византия странен народ, наречен авари. И целият град се стекъл да ги гледа, понеже не били виждали такъв народ. Защото те имали отзад много дълги коси, вързани с панделки и плетени, а останалата им носия била подобна на другите хуни. Те като избягали от своята земя дошли в областта Скития и Мизия и изпратили пратеници при Юстиниан с молба да ги приеме.“.
 
Аварският хаганат е основан през 562 година от владетеля [[Баян]], род Дуло. Съставът на населението е бил предимно от авари и българипрабългари, като военачалниците и голяма част от войската са били българипрабългари. Монемвасийската Хроника пък дирекно твърди, че аварите произхождат от българитепрабългарите: „Аварите били по род хунски и българскипрабългарски народ“.
 
През 578 година, в съюз с [[Източна Римска империя|Източната Римска империя]], аварите разгромяват живеещите в [[Дакия]] племена. През 586 година аварите воюват с Империята и техни войски, в които участват славяни и [[прабългари|българи]], обсаждат град [[Солун]]. През 598 година е превзет [[Сингидунум]], а през 626 година аварите обсаждат [[Константинопол]]. През 631 – 632 година възниква конфликт между аварите и българитепрабългарите [[кутригури ]]и утригури във връзка с престола и управлението на хаганата, в резултат на което значителна група кутригури се изселва от Панония.<ref name="геб">{{геб|1|11}}</ref>и Илирия.
 
От 791 година Аварският хаганат е подложен на силен натиск от [[Франкско кралство|Франкското кралство]] на [[Карл Велики]] и през 796 година е разгромен, изтощен, но не и победен. Кан Крум, също от рода Дуло (според свидетелство от 11 век и византийския сборник „Свидас“ от 10 век), се възползва от обстоятелствата и както пишат в историческите източници Крум „унищожил съвършено аварите“ 803 – 814 година, включвайки ги в пределите на Българската държава. [[България|Българскиятбългарският]] владетел [[Крум]] установява контрол над аварите и се установява българо-франкска граница в Панония.<ref name="геб" />
 
Според българските хроники, ханкан Крум издава законите си след споделеното от покорените авари за беззаконието, предизвикало упадъка и изчезването на тяхната държава. Крум, за да приобщи завладените авари и като първа крачка към изграждането на единна българска народност, наред със споменатите общи закони, заменящи традиционното племенно българско правосъдие. Оттогава в българският език остава фразата „Крумови закони“.
 
Във Византиискиятвизантииският сборник „Свидас“ се описва унищожението на Аварския каганат: „...Същите българипрабългари унищожили аварите. Попита Крум аварските пленници: „От какво, мислите, че загина началникът (архонтът) ви и всичкият народ?“ И те отговорили: „От това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите; после от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници; после – от подкупничеството; после – от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това“.
 
== Бележки ==

Навигация