Разлика между версии на „Разпети петък“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
(→‎Богослужение: кувуклиятане е това!; плащаницата няма определено място в олтара; други малки)
На ''[[вечерня]]'' в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.
 
Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя [[Плащаница]]та – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: <em>Егда̀ от дрѐва</em>, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и слагат плащаницата на масата. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват свСв. кръстКръст, свСв. евангелиеЕвангелие и самата плащаница.
 
По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.
След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва [[погребение]]то на Христос.
 
В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.
 
=== Източници ===
187

редакции

Навигация