Разлика между версии на „Йоан Комнин Челеби“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
поправяне на правописни грешки (г.)
м (форматиране: 1x А|А(Б))
м (поправяне на правописни грешки (г.))
}}
 
'''Йоан Комнин Челеби''' е византийски аристократ от династията [[Комнини]], племенник на византийския император [[Йоан II Комнин]] и брат на император [[Андроник I Комнин]]. Йоан получава прозвището си ''Челеби'' след като приема [[ислям]]а през [[1140]] г..
 
Йоан Комнин Челеби е син на [[Исак Комнин (син на Алексий I Комнин)|Исак Комнин]], брат на [[Йоан II Комнин]]. За майка му, която се казва Ирина, се предполага, че е киевска княгиня. През [[1183]] г. по-малкият брат на Йоан, [[Андроник I Комнин|Андроник]], завзема властта в империята и се провъзгласява за император.
 
През [[1130]] г. Йоан заедно с баща си планира да детронира чичо си от престола. За опасното начинание те съставят различни планове и търсят подкрепа от [[данишменди]]те и други турски племена в Мала Азия. Заговорът е разкрит, след което двамата са прогонени от империята и живеят 6 години в изгнание. През [[1138]] г. Йоан и баща му са опростени от императора и се завръщат в [[Константинопол]].
 
През [[1139]] г. Йоан Комнин придружава императора по време на един от походите му в Мала Азия. През [[1140]] г. по време на битката при [[Никсар|Неокесария]] Йоан Комнин дезертира и бяга при [[селджукски турци|селджукските турци]], за да "приеме едновременно ислямската вяра и дъщерята на селджукския султан Месуд I за жена"<ref name = "Norwich">Norwich, John Julius. Byzantium: The Decline and Fall. Alfred A. Knopf, 1996, New York, 81-82 ISBN 0-6794-1650-1</ref>.
 
По-късно султаните на османските турци твърдят, че са потомци на Йоан Комнин<ref name = Norwich />, вероятно за да защитят правото си да владеят византийските земи като преки потомци на императорите от династията [[Комнини]].
1825

редакции

Навигация