Концептуален албум: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: '''Концептуален албум''' е музикално произведение, чиито песни са обединени от общ сюжет или те...
 
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Концептуален албум''' е музикално произведение, чиито песни са обединени от общ сюжет или тема, инструмент, разказ или повествование. Текстовете на концептуалните албуми често са наситени с по-дълбок [[философия|философски]] и [[психология|психологически]] смисъл, отиват отвъд обичайното за поп-музиката разбиране като за "лесни думи за пеене" и нерядко имат своя [[поезия|поетична]] стойност. Музиката в концептуалните албуми се доближава до структурата на класическите произведения, съдържа контрастни дялове, използват се разнообразни инструменти. Обикновено в изкуството на [[20]]в. и [[21]]в. концептуални албуми се създават в стилове като [[прогресив рок]], [[прогресив метъл]] или [[хеви метъл]]. Образци за концептуални албуми в световната музика са монументални произведения като "The wall" на [[Pink Floyd]], "The Lamb Lies Doan on Broadway" на [[Genesis]], "Misplaced Childhood" на [[Marillion]], "Streets" [[Savatage]], "Tommy" на [[The Who]] или "Nightfall in the Middle-Earth" на [[Blind Guardian]], а в българската рок музика - "Лично" на [[Ер малък]].
'''Концептуален албум''' е музикално произведение, чиито песни са обединени от общ сюжет или тема, инструмент, разказ или повествование. Текстовете на концептуалните албуми често са наситени с по-дълбок [[философия|философски]] и [[психология|психологически]] смисъл, отиват отвъд обичайното за поп-музиката разбиране като за "лесни думи за пеене" и нерядко имат своя [[поезия|поетична]] стойност. Музиката в концептуалните албуми се доближава до структурата на класическите произведения, съдържа контрастни дялове, използват се разнообразни инструменти. Обикновено в изкуството на [[20]]в. и [[21]]в. концептуални албуми се създават в стилове като [[прогресив рок]], [[прогресив метъл]] или [[хеви метъл]]. Образци за концептуални албуми в световната музика са монументални произведения като "The wall" на [[Pink Floyd]], "The Lamb Lies Down on Broadway" на [[Genesis]], "Misplaced Childhood" на [[Marillion]], "Streets" на [[Savatage]], "Tommy" на [[The Who]] или "Nightfall in the Middle-Earth" на [[Blind Guardian]], а в българската рок музика - "Лично" на [[Ер малък]].

Версия от 23:01, 4 март 2007

Концептуален албум е музикално произведение, чиито песни са обединени от общ сюжет или тема, инструмент, разказ или повествование. Текстовете на концептуалните албуми често са наситени с по-дълбок философски и психологически смисъл, отиват отвъд обичайното за поп-музиката разбиране като за "лесни думи за пеене" и нерядко имат своя поетична стойност. Музиката в концептуалните албуми се доближава до структурата на класическите произведения, съдържа контрастни дялове, използват се разнообразни инструменти. Обикновено в изкуството на 20в. и 21в. концептуални албуми се създават в стилове като прогресив рок, прогресив метъл или хеви метъл. Образци за концептуални албуми в световната музика са монументални произведения като "The wall" на Pink Floyd, "The Lamb Lies Down on Broadway" на Genesis, "Misplaced Childhood" на Marillion, "Streets" на Savatage, "Tommy" на The Who или "Nightfall in the Middle-Earth" на Blind Guardian, а в българската рок музика - "Лично" на Ер малък.