Staphylococcus aureus: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 85.66.150.166 (б.), към версия на Xakepxakep
Етикет: Отмяна
I only added a small content to make it even better.
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 10: Ред 10:
| genus = Staphylococcus
| genus = Staphylococcus
| genus-bg = [[Стафилококи]]
| genus-bg = [[Стафилококи]]
| species = '''S. aureus'''
| species = '''S. aureus(Tomi és Bori)'''
}}
}}
'''Стафилококус ауреус''' (''Staphylococcus aureus'') е [[грам-положителен|грам-положителна]] [[Коки|сферична]] [[бактерия]], която често се намира в дихателните пътища на човека и по кожата му. Обикновено не причинява проблеми.
'''Стафилококус ауреус''' (''Staphylococcus aureus'') е [[грам-положителен|грам-положителна]] [[Коки|сферична]] [[бактерия]], която често се намира в дихателните пътища на човека и по кожата му. Обикновено не причинява проблеми.

Версия от 21:29, 24 април 2018

Staphylococcus aureus
Класификация
царство:Bacillati
тип:Bacillota
клас:Бацили (Bacilli)
разред:Caryophanales
семейство:Стафилококови (Staphylococcaceae)
род:Стафилококи (Staphylococcus)
вид:S. aureus
Научно наименование
Rosenbach, 1884
Staphylococcus aureus в Общомедия
[ редактиране ]

Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus) е грам-положителна сферична бактерия, която често се намира в дихателните пътища на човека и по кожата му. Обикновено не причинява проблеми.

Произход на името

Наименованието Staphylococcus aureus описва формата σταφυλή staphylé от гр. ‚грозд‘ и κόκκος kókkos ‚зърно‘, ‚грудка‘, и цвета: от лат. aureus ‚златен‘, тъй като повечето колонии имат оранжево-златист цвят.

Патогенеза

Обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта (дали не е грешен превод от руската дума кал – изпражнения?!?). Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъканта (рана или прорез). Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние[1].

S. aureus в организма се разпространяват по лимфен път[2].

При инфекция с този микроорганизъм той образува токсини: хемолизини, левкоцидин, ексфолиатин, ентеротоксин и синдром на токсичен шок – токсин 1[2].

Последствията от инфекция със стафилококус ауреус, могат да бъдат[3] :

Лечение

Обикновено са лесни за лекуване[1].

Резистентни на метицилин (methicillin Staphylococcus aureus – MRSA) инфекциии, за разлика от обикновените Staphylococcus aureus инфекции, не могат да се лекуват с обикновени антибиотици, които включват метицилин. Така лечението често е по-дълго, по-скъпо и по-сложно и с често подновяване на инфекцията[1].

За лечението на заболяванията причинени от S. aureus се използват антибиотици от групата на бета-лактамите, също така макролиди, тетрациклини, аминогликозиди[2].

Предотвратяване

Миенето на ръцете е най-важния навик в борбата с инфекциите.

Вижте също

Източници