Разлика между версии на „Ден на детето“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на 84.238.170.6 (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
{{без източници}}
[[File:День защиты детей - International Children's Day.JPG|thumb|255px]]
[[File:BASA-389K-1-361-8-Children's Day, Bulgaria, 1928.JPG|thumb|255px|Отбелязване на Деня на детето в София, 1928 г. Източник: [[ДА „Архиви“]]]]
В почти всички държави на света се празнува '''Ден на детето''' или '''Ден на децата'''. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.
 
=== Международен ден на децата ===
''Международният ден на децата'' е на [[1 юни]] в почти всички страни от бившия [[Социалистически лагер]]. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през [[1925]] г. в [[Женева]] ([[Швейцария]]). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с [[комунизъм|комунистически режими]] празникът е наричан официално ''Международен ден за защита на децата''. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.
 
=== Световен ден на децата ===
На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.
 

Навигация