Разлика между версии на „Данни“

Направо към навигацията Направо към търсенето
No change in size ,  преди 3 години
м
мкор
м (мкор)
'''Данни''' ({{lang-ru|на=от|данные – дадени}}, {{lang-en|data}}) са неструктурирани факти за нещо ([[Обект (информатика)|обект]]), които се съхраняват, без да се използват. В случай че се появи необходимост, тези данни се използват (обработват) с някаква цел (за намаляване неопределеността на нещото). Преобразуваните данни се превръщат в [[информация]]. Данните често са възприемани като най-ниското ниво на [[абстракция (компютърни науки)|абстракция]], от което [[информация]]та и [[знание]]то произхождат.
 
== Видове данни ==
Форма за представяне на данните във вид на последователност от символи, на избран език, съдържателно разглеждана, като едно цяло.
 
В текста основно се използва естествен език и неговиянеговият алфавит.
 
При писане на програми се използват езици за програмиране.
 
=== Графична форма ===
'''[[Изображение]]''' – форма на представяне на информацията, предназначена за зрително възприемане. Изображението е много нагледна и обемна форма за представяне на информацията. Възприемането му зависи от мозъка на човека и от възможностите на неговите органи на зрение. човекЧовек леко оперира със зрителни образи.
 
==== Форми на представяне на изображение ====
 
=== Комбинирана форма ===
С развитие на мултимедийните технологии се създадесъздава възможност за изграждане на мултисреда включваща всички форми за представяне на данни. Интеграцията им бее осъществена чрез единна технология за обработка, съхраняване и предаване на данните.
 
== Значение на данни, информация и знание ==
[[Термин]]ите [[информация]] и [[знание]] често са използвани с припокриващо се значение. Основната разлика е в нивото на абстракция. Данните са най-ниското ниво на абстракция, [[информация]]та е следващото ниво, и накрая знанието е най-високата степен на абстракция от трите термина. Данните сами по себе си не носят значение и смисъл. За да се превърнат в [[информация]], данните трябва да бъдат интерпретирани. Например: височината на върха [[Еверест]] се приема за „данни“, [[книга]] за геологическите характеристики на върха [[Еверест]] се приема за „[[информация]]“, иа справка или практическо упътване кой е най-добрият начин за изкачване на някой конкретен връх в планината [[Хималаи]] се приема за „знание“.
 
== Външни препратки ==

Навигация