Електрическа китара: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
No edit summary
'''Електрическа китара''' е музикален инструмент от групата на струнните инструменти.
 
Това е разновидност на [[китара]]та, чиито звук се сушаслуша само през [[озвучителна уредба]]. Излъчваният от нея акустичен [[звук]] е без голямо значение, защото чрез специални електромагнитни [[адаптер]]и вибрацията на стоманените струни се преобразува в електрически сигнал. Тялото на електрическата китара е плоско без резонаторна кутия.
 
== Общи сведения ==
Първата електрическа китара с плътен корпус (не полуакустична) е изобретена от американеца [[Лео Фендър]]. Тази конструкция има жаргонното име „дъска“. Поради липсата на акустическо излъчване, струните издават звук с бавно затихване и метален тембър, с което звученето е съвсем различно от това на акустичната китара.
 
Трептенията на струните, които са стоманени, взаимодействат с магнитното поле на адаптерите. Адаптерите преобразуват промените в полето в променливо електрическо напрежение. Това напрежение преминава (евентуално) през приставки за ефекти и отива към озвучителнаозвучителната система, която дава звук с необходимата сила.
 
Има разработени и оптични адаптери ,които позваляват да се използват струни от немагнитни метериали.(Найлон,силикон и др синтетични)
 
Много [[рок]] и [[блус]] китаристи използват китари „Фендър“ като например [[Ингви Малмстийн]], [[Михаел Шенкер]] и [[Ерик Клептън]].
По-късно се развиват и други производители на ел. китари, пр. „Ibanez“, „Jackson“, „Schecter“, „ESP“, целящи производството на инструменти за [[рок]] и [[метъл]] изпълнители.
 
Най-често използваните дървесни видове за изработка на електрически китари са – Mahogany ([[Махаон|махагон]]), Maple ([[Полски клен|клен]], ясен), Basswood (липа), Alder (елша), Rosewood (палисандър) и Ebony (абанос).
 
== Озвучаване ==
Звукоусилващата система най-общо представлява начален [[усилвател (музика)|усилвател]], в който са включени ефекти като ривърб, гейн и дисторшън и свързана към него [[тонколона]]. Той има и потенциометри за промяна на ниски, високи и средни честоти. Усилвателят се свързва с [[китара]]та посредсвом кабел или дистанционен микрофон, като между китарата и усилвателя могат да бъдат свързани ефекти ([[дисторшън]], хорус, уа-уа ефект и др.) или мултиефект процесори симулиращи дигитално ефектите, които допълнително изкривяват звука. Усилвателите са различни марки, като едни най-известните марки са Marshall, Mesa/Boogie и фирмата за китари [[Фендър|Fender]].
[[Файл:Single coil string anim rev.gif|мини|Как движението на струната се преобразува в електрически сигнал.]]
 
== Основни части ==

Навигация