Реформа на българския футбол (1985): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:


== Причината ==
== Причината ==
На [[19 юни]] [[1985]] г. се играе финал за [[Купата на България]] на стадион „[[Национален стадион „Васил Левски“|Васил Левски]]“ между [[ПФК ЦСКА (София)|ЦСКА „Септемврийско знаме“]] и „[[ПФК Левски (София)|Левски-Спартак]]“. Мачът е съпътстван от много спорни съдийски отсъждания и грубости от страна на футболистите и на двата отбора. След отсъдено нарушение в полза на ЦСКА [[Борислав Михайлов]] сбутва рефера Аспарух Ясенов. Напрежението в мача ескалира към края на полувремето. След едно грубо влизане на [[Костадин Янчев (футболист)|Костадин Янчев]] в краката на [[Емил Спасов]] вторият започва да души футболиста на армейците. В схватката се включва и младата надежда [[Христо Стоичков]]. Заформя се малко меле сред футболистите, след което реферът дава червени картони на Янчев и Спасов. В крайна сметка ЦСКА печели с 2:1 като при резултат 2:0 армейците изпускат дузпа. Спортните журналисти започват кампания за наказване на футболистите, участвали в схватките. НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ПЯЛ ВИТОША !!! ВИНАГИ ПО СТАДИОНИТЕ СЕ Е ПЕЕЛО САМО ЛЕВСКИ !!! Докато онези, измислените от другия сектор веднага са започнали да скандират Средец !
На [[19 юни]] [[1985]] г. се играе финал за [[Купата на България]] на стадион „[[Национален стадион „Васил Левски“|Васил Левски]]“ между [[ПФК ЦСКА (София)|ЦСКА „Септемврийско знаме“]] и „[[ПФК Левски (София)|Левски-Спартак]]“. Мачът е съпътстван от много спорни съдийски отсъждания и грубости от страна на футболистите и на двата отбора. След отсъдено нарушение в полза на ЦСКА [[Борислав Михайлов]] сбутва рефера Аспарух Ясенов. Напрежението в мача ескалира към края на полувремето. След едно грубо влизане на [[Костадин Янчев (футболист)|Костадин Янчев]] в краката на [[Емил Спасов]] вторият започва да души футболиста на армейците. В схватката се включва и младата надежда [[Христо Стоичков]]. Заформя се малко меле сред футболистите, след което реферът дава червени картони на Янчев и Спасов. В крайна сметка ЦСКА печели с 2:1 като при резултат 2:0 армейците изпускат дузпа. Спортните журналисти започват кампания за наказване на футболистите, участвали в схватките.


== Решението ==
== Решението ==
Последва решение на [[ЦК на БКП]], с което и двата отбора се разформироват. От футболистите на ЦСКА тежко наказание получават [[Христо Стоичков]], който е отстранен от спорта завинаги, и [[Костадин Янчев (футболист)|Костадин Янчев]], който е наказан за 3 месеца. От отбора на Левски са изгонени завинаги [[Борислав Михайлов]], [[Пламен Николов (футболист, р.1957)|Пламен Николов]], [[Емил Спасов]], [[Емил Велев]]. Наказани са ръководствата и треньорите и на двата отбора. Решението има голяма подкрепа на привържениците на другите отбори, както и от немалко спортисти. Впоследствие на мястото на старите отбори се създават нови: ЦСКА „Септемврийско знаме“ става '''„Средец“''', а „Левски-Спартак“ става '''„Витоша“'''. Година по-късно всички наказания са отменени и на наказаните футболисти е разрешено да продължат спортната си кариера.
Последва решение на [[ЦК на БКП]], с което и двата отбора се разформироват. От футболистите на ЦСКА тежко наказание получават [[Христо Стоичков]], който е отстранен от спорта завинаги, и [[Костадин Янчев (футболист)|Костадин Янчев]], който е наказан за 3 месеца. От отбора на Левски са изгонени завинаги [[Борислав Михайлов]], [[Пламен Николов (футболист, р.1957)|Пламен Николов]], [[Емил Спасов]], [[Емил Велев]]. Наказани са ръководствата и треньорите и на двата отбора. Решението има голяма подкрепа на привържениците на другите отбори, както и от немалко спортисти. Впоследствие на мястото на старите отбори се създават нови: ЦСКА „Септемврийско знаме“ става '''„Средец“''', а „Левски-Спартак“ става '''„Витоша“'''. Година по-късно всички наказания са отменени и на наказаните футболисти е разрешено да продължат спортната си кариера. НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ПЯЛ ВИТОША !!! ВИНАГИ ПО СТАДИОНИТЕ СЕ Е ПЕЕЛО САМО ЛЕВСКИ !!! Докато онези, измислените от другия сектор веднага са започнали да скандират Средец !


'''Други основни решения'''<br>
'''Други основни решения'''<br>

Версия от 08:32, 22 юни 2018

Реформата на българския футбол от 1985 г. е решение за развитието на футбола на ЦК на БКП.

Причината

На 19 юни 1985 г. се играе финал за Купата на България на стадион „Васил Левски“ между ЦСКА „Септемврийско знаме“ и „Левски-Спартак“. Мачът е съпътстван от много спорни съдийски отсъждания и грубости от страна на футболистите и на двата отбора. След отсъдено нарушение в полза на ЦСКА Борислав Михайлов сбутва рефера Аспарух Ясенов. Напрежението в мача ескалира към края на полувремето. След едно грубо влизане на Костадин Янчев в краката на Емил Спасов вторият започва да души футболиста на армейците. В схватката се включва и младата надежда Христо Стоичков. Заформя се малко меле сред футболистите, след което реферът дава червени картони на Янчев и Спасов. В крайна сметка ЦСКА печели с 2:1 като при резултат 2:0 армейците изпускат дузпа. Спортните журналисти започват кампания за наказване на футболистите, участвали в схватките.

Решението

Последва решение на ЦК на БКП, с което и двата отбора се разформироват. От футболистите на ЦСКА тежко наказание получават Христо Стоичков, който е отстранен от спорта завинаги, и Костадин Янчев, който е наказан за 3 месеца. От отбора на Левски са изгонени завинаги Борислав Михайлов, Пламен Николов, Емил Спасов, Емил Велев. Наказани са ръководствата и треньорите и на двата отбора. Решението има голяма подкрепа на привържениците на другите отбори, както и от немалко спортисти. Впоследствие на мястото на старите отбори се създават нови: ЦСКА „Септемврийско знаме“ става „Средец“, а „Левски-Спартак“ става „Витоша“. Година по-късно всички наказания са отменени и на наказаните футболисти е разрешено да продължат спортната си кариера. НИКОЙ НИКОГА НЕ Е ПЯЛ ВИТОША !!! ВИНАГИ ПО СТАДИОНИТЕ СЕ Е ПЕЕЛО САМО ЛЕВСКИ !!! Докато онези, измислените от другия сектор веднага са започнали да скандират Средец !

Други основни решения
Футболните отбори от аматьорски работнически състави да се преструктурират в професионални клубове, отделени от другите спортни клубове. Поставени са трансферни суми на български футболисти и е разрешен трансфера им в чужбина. Закрива се БФФ и се създава БФС.

Шаблон:Футбол-мъниче