Оптичен кабел: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
266 байтове добавени ,  преди 4 години
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне {{без източници}})
мРедакция без резюме
{{без източници}}
[[File:Fibre-optic cable in a Telstra pit.jpg|thumb|Оптичен кабел в канална мрежа]]
'''ОптиченОптиченият кабел''' е [[кабел]]неметално влакно , съставенсъставено от едно или няколко [[оптично влакно|оптични влакна]]. Всяко от тях е обвито в пластмасов кожух в определен [[цвят (оптика)|цвят]], с който се означава конкретния вид на влакното. Той е техническо решение за пренос на информация на големи разстояния с минимални загуби и смущения на сигнала.
 
== Предимства на оптичните кабели за комуникация ==
* разстояния между регенераторите. Тъй като сигналът преминава по комуникационната линия (оптичното влакно и други пасивни възли) той губи от мощността си и нивото на шума се повишава. Традиционният начин за възстановяване на сигнала е използването на регенератори или [[усилвател]]и. При по-дългите оптични кабели разстоянието между регенераторите обикновено е 40 км. Това е около пет пъти по-голямо разстояние в сравнение с 7-8 km с коаксиални кабели. Броят на необходимите регенератори и заеманият от тях обем е главен фактор при определянето на цената на комуникационната система. Някои нови системи с оптични усилватели покриват разстояния около 240 km;
* отворен капацитет. Максималният преносен капацитет, който има теоретично един инсталиран оптичен кабел е много голям. Това означава, че могат да бъдат добавяни нови преносни капацитети към вече съществуващи кабели;
* по[[Файл:Fiber-optic-construction.png|мини]]Pо-добра защита на информацията. Въпреки това, по принцип е възможно оптичния кабел да се подслушва. Но това е много трудно и е сравнително лесно да се открият допълнителните внесени загуби от прикачена апаратура. За да се включи такава подслушвателна апаратура, е необходимо за кратко време да се прекъсне обслужването на мрежата и това от своя страна алармира операционната система за създалата се ситуация. Но съществуват точки на достъп, от където нарушителят може да направи подслушването.
 
== Недостатъци на оптичните кабели за комуникация ==
* Необходимост от скъпо двукратно преобразуване на електричния сигнал в оптичен и обратното, поради това че всички крайни устройства работят с електрични сигнали (не е скъпо към 2014).
 
Почти всички тези недостатъци са преодолени или заобиколени и комуникационните системи сега са немислими без влакнестата оптика. В напредналитемного държави както и в България се ползва услуга „оптика до вкъщи“, която предоставя на абонатите високоскоростен [[Интернет]], [[телефон]]на линия и [[телевизия]].
 
 

Навигация