Разлика между версии на „Вентилатор“

Направо към навигацията Направо към търсенето
82 байта изтрити ,  преди 2 години
редакция без резюме
м
Етикети: Визуален редактор добавен етикет nowiki в статията
{{източници}}
[[Image:Westinghouse Goodness.JPG|thumb|Вентилатор Westinghouse]]
'''Вентилаторите''' са машини за създаване на поток на частиците в газове, най-често във въздух. Използват се за [[вентилация]] на битови, производствени и други помещения и машини . Намират приложение също в хладилната и сушилна техника. Транспортират зърнести и прахообразни продукти като брашно, зърно, цимент, стърготини, талаш и др. Осигуряват приток на въздух при горивни и други технологични процеси. За задвижване използват основно асинхронни двигатели, и постояннотокови при автомобилите. Вентилаторите генерират шум от бързото протичане на въздуха около лопатките и препятствията, а понякога и от двигателя.
 
Шумът от вентилаторите е приблизително пропорционален на петата мощност на скоростта на вентилатора; половината скорост намалява шума с около 15 [[децибел|db]].
 
== Принцип на действие ==
Работата на вентилатора се обяснява с това , че когато той създава движение на газ с определена температура около тяло с по-висока или по ниска температура , това подобрява топлообмена между газа и тялото, като [[топлообмен]]<nowiki/>ът може да е конвективен или лъчист. Когато вентилаторът работи дълго време, ,разликата в температурите на тялото и газа остават с малка разлика или температурата на тялото остава в допустими граници. При големи температурни разлики често вентилаторът е в комбинация с радиатор или елементи оформени като такъв.
 
Важно е да се отбележе отбележи, че вентилаторът не може самостоятелно да охлади газътгаза, с който работи в затворена среда.
 
== История ==
Електрическият вентилатор е създаден от [[Шулър Уилър]] (''Schuyler S. Wheeler'') през [[1882]] г.
 
== Видове ==
* Аксиални (осеви)
* Центробежни (радиални)
* Диаметрални (тангенциални)
* Без перки
* хоризонтални
* Вентилатор с кръстосан поток
 
== Външни препратки ==
{{Commonscat|Fans (mechanical)}}https://en.wikipedia.org/wiki/Fan_(machine)
[[Категория:Битова техника]]
[[Категория:ОВК]]

Навигация