Направо към съдържанието

Хитър Петър: Разлика между версии

79 байта добавени ,  преди 4 години
м
м (Премахнати редакции на 213.226.63.216 (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
'''Хитър Петър''' е традиционен герой от [[България|българския]] [[фолклор]], за когото се разказват [[анекдот]]и из всички български територии от близо 400 год. насам. В [[Македония (област)|Македония]] е наричан и ''Итар Пейо''.
 
За първи път Хитър Петър се появява през 16–17 век, когато България е още под [[Българските земи под османско владичество|османско владичество]]. Не е известно от коя точно част на България произлиза героят. Истории за него се разказват в българските области [[Добруджа]], [[Тракия]] и [[Македония (област)|Македония]]. През 1873 г. той се появява и в [[литература]]та в произведения на [[Илия Блъсков]]. За него е написана опера през 1967 г. и 2 комедийни филма - от 1939 и 1960 г.
 
Образът му е на беден селянин, отличаващ се изключителна [[хитрост]], [[мъдрост]] и [[находчивост]], както подсказва и името му. Хитър Петър е разглеждан и като местен аналог на литературния герой [[Настрадин Ходжа]]. Двамата често спорят, остроумничат и се надхитрят помежду си във весели истории, разсмиващи хората и до днес.