Разлика между версии на „Константин IX Мономах“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: премахване на уикивръзки към години
м (Бот: премахване на уикивръзки към дати)
м (Бот: премахване на уикивръзки към години)
| герб =
}}
'''Константин IX Мономах''' ({{lang-el|Κωνσταντίνος Θ΄ Μονομάχος}}) (по други изчисления X или XI; Мономах – фамилно име, гр. ''"сражаващият се сам"'') е византийски император (11 юни [[1042]] – 11 януари [[1055]]). Идва на трона след като се оженва за императрица [[Зоя (императрица)|Зоя]].
 
Фамилията му, на която е последен представител, има вероятно арменски произход. Много от предците му, включително и баща му, са съдии. По време на управлението на [[Роман III Аргир]] ([[1028]]-[[1034]]), на който Константин Мономах е зет, той е приближен на императорския двор и се понравя на императрица [[Зоя (императрица)|Зоя]]. Така възбужда опасения у придворните, че като фаворит може да стане съпруг на Зоя е и претендент за престола след смъртта на Роман III. При възцаряването на [[Михаил IV Пафлагон]] (1034-1041) Константин е отправен на заточение в [[Митилини]], на остров [[Лесбос]], което продължава през цялото управление на Михаил IV и [[Михаил V Калафат]] (1041-1042).
 
След свалянето на Михаил V през 1042 г., Мономах е върнат в [[Константинопол]], където се жени за Зоя и е коронясан като император. Константин е приблизително 10 години по-млад от жена си, а в момента на брака тя е вече към шейсет и четири годишна. До 1050 г. Константин IX Мономах управлява заедно със Зоя и нейната сестра Теодора, а от 1050 г., след смъртта на Зоя – заедно с Теодора.
Въстанието на пълководеца [[Георги Маниак]], личен враг на Склир (1042-1043), е потушено от войските пратени от Константин под предводителството на евнуха [[Стефан Севастофор]]. Последният скоро е изпратен на заточение, обвинен в намерение да възкачи на престола управителя на приефратската провинция Мелитина, [[Лъв Лампрос]], който е ослепен и умира от изтезания. През 1044 г. в столицата е осуетен бунт сред народа, устроен от противниците на императора, които пуснали слуха че императриците Зоя и Теодора са детронирани. Само публичното появяване на императриците пред тълпата, спасява Константин Мономах от линчуване.
 
През [[1047]] година избухва въстание на [[Лъв Торнак]], около който се групира македонската партия и към който се присъединяват почти всички тракийски градове. Лъв обсажда столицата, но е принуден да отстъпи; много от привържениците му изменят, пленен е с хитрост и ослепен. Така неуспешни са и двата дворцови заговора и покушения срещу живота на Константин през 1050 – 1051 година.
[[File:Assault of Tornikios against Constantinople from the Chronicle of John Skylitzes,.jpg|thumb|320px|Въстанието на Лъв Торнак - войските на узурпатора пред Константинопол (миниатюра в хрониката на Скилица)]]
 
=== Разкол на християнската църква ===
{{основна|Източно-Западна схизма}}
Няколко месеца преди смъртта на Константин IX, Християнската църква окончателно се разделя на [[Католическа църква|Католическа]] и [[Православна църква|Православна]]. През 1054 година римският папа [[Лъв IX]] изпраща в Константинопол легати начело с кардинал [[Хумберт]] за разрешение на конфликта, началото на който е положен със закриването през 1053 година на [[Латинска църква|Латинската църква]] в Константинопол по разпореждане на патриарх [[Михаил Керуларий]]. Помирението не успява и на 16 юли [[1054]] година в църквата [[Света София (Константинопол)|Света София]] папските легати обявяват детронирането на патриарх Михаил Керуларий и отлъчването му от Църквата. В отговор на това на 20 юли патриархът дава анатема на легатите. Тези събития бележат разрив в отношенията между Източната и Западната християнска църква.
 
Няколко месеца след това Константин IX умира - 11 януари [[1055]] година. Към края на живота си развива заболяване, което довежда до загуба на умствените способности и частична парализа на крайниците.
 
=== Отношения с Киевска Рус ===
[[File:Map Byzantine Empire 1045 el.svg|thumb|370px|Карта на Византийската империя (1045 г.)]]
През [[1043]] година се състои последният поход на [[Киевска Рус]] срещу Константинопол – [[Руско-византийска война 1043|Руско-византийската война 1043]]. Той е командван от сина на [[Ярослав I Мъдри]], [[Владимир Ярославич]]. За причината за похода се водят спорове. Руската армия претърпява пълно поражение, Константин IX получава контрибуция. Вероятно, в знак на сключения с Русия мир, Константин дава своята дъщеря от първия си брак [[Анастасия Мономах]] (или, както предполагат някои автори, негова близка родственица) за съпруга на другия син на Ярослав, Всеволод. Родилият се през [[1053]] г. от този брак син получава от родителите си прозвището на дядо си – [[Владимир Мономах]].
 
==== Шапка на Мономах ====
116 979

редакции

Навигация