Направо към съдържанието

Доубравка Пршемисловна: Разлика между версии

м
м (Грешки в статичния код: Липсващ затварящ таг; форматиране: 4x тире, 3x нов ред, 3x тире-числа, интервал (ползвайки Advisor))
През втората половина на 964 г.<ref>Date fixed by H. Łowmiański, ''Początki Polski'', vol. V, p. 548.</ref> е сключен договор между чешкия княз Болеслав I и полския княз Мешко I. За да се консолидира съюзът между двата княжески двора, през 965 г. дъщерята на Болеслав I е омъжена за княз Мешко I. Между младоженците обаче има религиозна пропаст, тъй като Доубравка е християнка, а Мешко I – езичник.
 
Два независими един от друг източника потвърждават важната роля на Доубравка за християнизацията на Полша. Първият е [[Титмар фон МерзебургМерзебургски]], който е роден две години преди смъртта на Доубравка. В хрониката си той споменава, че чешката княгиня настоятелно притискала съпруга си да приеме християнско кръщене, като дори заплашвала в противен случай да разтрогне брака им, а с това и чешко-полския съюз. Накрая усилията ѝ дали резултат – Мешко I се покръстил, а с него и цяла Полша<ref>''Thietmari chronicon'', vol. IV, cap. 56.</ref>.
 
От друга страна, в хрониката на [[Гал Аноним]] от 12 век се споменава, че Доубравка пристигнала в Полша заедно с голяма свита от мирски и религиозни лица. Тя приела да се омъжи за полския княз само при условието, че той приеме християнската вяра. Мешко I приел и това направил брака му с християнката възможен.