Разлика между версии на „Емпайър Стейт Билдинг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Проектирана от архитекта [[Уилям Ламб (архитект)|Уилям Ламб]] и завършена през 1931 година, сградата е с височина на покрива 380 метра и обща височина 443,2 метра, включваща нейната [[антена]]. Нейното наименование идва от „Емпайър Стейт“ („Имперски щат“), прозвище на щата [[Ню Йорк (щат)|Ню Йорк]]. В продължение на десетилетия след построяването си е най-високата сграда в света. Към 2017 година сградата е 5-тият по височина завършен небостъргач в Съединените щати и 28-ият в света, както и 6-тата по височина свободно стояща конструкция в [[Америка]].
 
Мястото на „Емпайър Стейт Билдинг“, от западната страна на [[Пето авеню]], между Тридесет и трета и Тридесет и четвърта улица, в началото на XVIII век е част от [[ферма]]. В края на 20-те години на XIX век тя става собственост на видния предприемач [[Джон Джейкъб Астор]], чиито наследници построяват на мястото през 90-те години първия хотел „Уолдорф-Астория“. През 20-те години на XX век семейство Астор продават остарелия хотел и теренът става собственост на „Емпайър Стейт“, предприятие, в което участват и бизнесменът [[Джон РаскъбДжейкъб Раскоб]] и бившият губернатор на Ню Йорк [[Ал Смит]]. Първоначалните планове за „Емпайър Стейт Билдинг“ са за 50-етажна офисна сграда, но в окончателния проект се стига до 86 етажа, 380 метра височина и мачта за [[дирижабъл|дирижабли]] на върха. По този начин тя би била най-високата сграда в света, изпреварвайки „[[Крайслер Билдинг]]“ и „[[40 Уол Стрийт]]“, два други небостъргача, строящи се по същото време в Манхатън.
 
„Емпайър Стейт Билдинг“ е съществен елемент от силуета на Ню Йорк и е смятана за един от най-известните символи на града. На 86-тия етаж на сградата е разположена обществено достъпна наблюдателна площадка, от която се открива впечатляващ панорамен изглед към Ню Йорк. Най-високата част се осветява по специален начин по определени поводи, като [[Ден на независимостта на САЩ|Денят на независимостта]] или [[Нюйоркски маратон|Нюйоркският маратон]].

Навигация