Разлика между версии на „Оберто II ди Биандрате“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: Козметични промени
м (Bot: Automated text replacement (-поддържник +поддръжник))
м (Бот: Козметични промени)
}}
 
Граф '''Оберто II ди Биандрате''' ({{lang-it|Oberto II di Biandrate или Uberto o Umberto II}}) e италиански участник в [[Четвърти кръстоносен поход|Четвъртия кръстоносен поход]] и временно [[регент]] на [[Солунско кралство|Кралство Солун]] през 1207 - 1209 година.
 
== Биография ==
Оберто е син на граф на [[Биандрате]] Оберто I. Произлиза от [[Ломбардия]], провинция [[Новара (провинция)|Новара]] в [[Пиемонт]]. Участва в свитата на неговия роднина маркграф [[Бонифаций Монфератски]] в Четвъртия кръстоносен поход (1202–1204). Маркграфът става след завладяването на [[Константинопол]] крал на ново образуваното Кралство Солун и пада убит през 1207 г. в боеве против българите. Новият крал става неговият малолетен син [[Деметрий Монфератски|Деметрий]] под регентството на майка му [[Маргарита Унгарска]]. Оберто от Биандрате поема като един от най-близките на Бонифаций службата на баил и става негов регент. Той отстранява фактически кралицата-майка Маргарита от уптравлението на краството. Той има при това подкрепата на ломбардските рицари, които са се заселили в Солун с Бонифаций Монфератски. Оберто с [[Амадео Буфа]] веднага се разбунтува против [[Латинска империя|латинския император]] [[Хенрих Фландърски]] и се усъмнява в правото на наследника Деметрий. Той и неговите привърженици фаворизират най-големия син на Бонифаций, маркграф [[Вилхелм VI (Монферат)|Вилхелм VI Монфератски]], за легитимен крал, който обаче е в Италия. Маргарита извиква помощ от император Хенрих Фландърски против Оберто, който през зимата 1208 г. тръгва против [[Солун]]. Понеже Оберто му отказва неговото влизане и своята почит, императорът трябва да прекара студената зима пред вратите на града в палатка във военния му лагер. Едва след като му обещал признаването на цялата земя от [[Драч|Дирахиум]] до [[Бяло море]], от [[Вардар]] до [[Адриатическо море]] и коридора от [[Черно море]] и западно от [[Пловдив|Филипопол]], както и владението на [[Атинско херцогство|Беотия]] и [[Ахейско княжество|Ахея]] за кралството, императорът могъл да влезе в Солун през началото на 1209 г. Императорът нарежда веднага да хванат Оберто и под пазенето на [[Бертолд II фон Каценелнбоген]] го затваря в [[Серска крепост|замъка]] на [[Сяр]]. На 9 януари 1209 г. Деметрий е коронован лично от императора за крал на Солун и през началото на май 1209 г. в свикания [[парламент в Равеника (1209)|парламент в Равеника]] той дава княжествата Беотия и Ахея под директното владение на Империята.
 
Бонтуващите се ломбарди, които не се подчиняват на императора в Равеника, се окрепяват в замъка [[Кадмея]] в [[Беотия]]. На 8 май 1209 г. императорът успява да превземе Кадмеия и да подчини ломбардите, въстанието е потушено. Към края на същия месец Оберто е освободен от неговия затвор и отива в [[Евбея]] (Негропонт). След като не успява да започне ново въстание и неговият бивш поддръжник [[Равано дале Карцери]] му отказва помощта си, той се връща в италианската си родина в двора на маркграф Вилхелм VI Монфератски.
 
Последно той е споменат като участник в експедицията на Вилхелм VI Монфератски, който през 1224 г. се опитва да превземе отново Солун от [[Теодор Комнин|Теодор I Комнин Ангел]] от [[Епирско деспотство|Епирското деспотство]]. По слухове той отровил латинския император [[Хенрих Фландърски]] през 1216 година.
 
== Източници ==
* Sofia Boesch Gajano, [http://www.treccani.it/enciclopedia/uberto-di-biandrate_res-1bd49095-87e8-11dc-8e9d-0016357eee51_(Dizionario-Biografico)/Dizionario-Biografico Biandrate,Uberto di], vol. 10, 280 (1968)
* G. M. Virgil:, ''I possedimenti dei conti di Biandrate nei decoli XI e XIV'', in ''Bolletino Storico Bibliografico Subalpino'' 72 (1974), S. 633-685
* Kenneth M. Setton, Robert Lee Wolff, Harry W. Hazard:, ''A History of the Crusades, Volume II: The Later Crusades, 1189–1311'' (2006), S. 206-210, 214
* Lock, Peter, ''The Franks in the Aegean 1204 – 1500''. New York, 1995.
* Cheetham, Nicholas. ''Mediaeval Greece''. Yale University Press, 1981.
* John B. Bury, "[http://links.jstor.org/sici?sici=0075-4269%281886%297%3C309%3ATLAVIE%3E2.0.CO%3B2-En The Lombards and Venetians in Euboia (1205-1303).]" ''Journal of Hellenic Studies'', Vol. 7. (1886), pp. 309–352.
 
{{Портал|Македония}}
 
[[Категория:Регенти на Солун‎Солун]]
[[Категория:Кръстоносни походи]]
[[Категория:Италианска аристокрация]]

Навигация