Офицер (шахмат): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м robot Adding: lt:Rikis (šachmatai)
м +{{Шаблон:Шахматни фигури}}
Ред 1: Ред 1:
{{Шаблон:Шахматни фигури}}
[[Картинка:cb_bishop_move.png|framed|Офицерът се движи само по диагоналите]]


'''Офицерът''' е [[шахматна фигура]]. Всеки играч има два офицера. Първоначално те се разполагат на с1, f1 (белите) и c8, f8 (черните). Офицерите се делят на белопол и чернопол, в зависимост от това, по кои полета могат да се движат. Офицерът, който стои до царя се нарича царски, а този до дамата - дамски. Нямат ограничения в дължината на своя ход, но могат да се движиат само по диагонал. В шахматната нотация се обозначава с буквата "О". Белополият офицер може да заеме девет полета без да се счита това на което тои стои, а чернополият офицер има на разположение с 4 полета повече.
'''Офицерът''' в [[шахмат]]а е фигура, която се движи само по диагонал. Всеки играч има два офицера. Първоначално те се разполагат на с1, f1 (белите) и c8, f8 (черните). Офицерите се делят на белопол и чернопол, в зависимост от това, по кои полета могат да се движат. Офицерът, който стои до царя се нарича царски, а този до дамата - дамски. Нямат ограничения в дължината на своя ход, но могат да се движиат само по диагонал. В шахматната нотация се обозначава с буквата "О". Белополият офицер може да заеме девет полета без да се счита това на което тои стои, а чернополият офицер има на разположение с 4 полета повече.
[[Картинка:cb_bishop_move.png|framed|left|Офицерът се движи само по диагоналите]]


{{мъниче}}



{{игра-мъниче}}
[[Категория:Шахматни фигури]]
[[Категория:Шахматни фигури]]



Версия от 16:15, 14 март 2007

Шахматни фигури
Цар
Царица (Дама)
Топ
Офицер
Кон
Пешка

Офицерът в шахмата е фигура, която се движи само по диагонал. Всеки играч има два офицера. Първоначално те се разполагат на с1, f1 (белите) и c8, f8 (черните). Офицерите се делят на белопол и чернопол, в зависимост от това, по кои полета могат да се движат. Офицерът, който стои до царя се нарича царски, а този до дамата - дамски. Нямат ограничения в дължината на своя ход, но могат да се движиат само по диагонал. В шахматната нотация се обозначава с буквата "О". Белополият офицер може да заеме девет полета без да се счита това на което тои стои, а чернополият офицер има на разположение с 4 полета повече.

Офицерът се движи само по диагоналите


Шаблон:Игра-мъниче