Разлика между версии на „Интелект“

Направо към навигацията Направо към търсенето
28 байта изтрити ,  преди 2 години
м
{{lang-la}}; козметични промени
м (Премахнати редакции на 78.83.109.173 (б.), към версия на Vodenbot)
Етикет: Отмяна
м ({{lang-la}}; козметични промени)
'''Интелект''' (от [[латински]] – ''{{lang-la|intellectus''}} – познание, разбиране) е [[термин]], с който се определя човешката способност за разсъждаване, [[анализ]] и [[Логически синтез|синтез]] на информация. Най-общо в разговорния език под интелект се разбира способността на човек да мисли, да възприема и осъзнава дадена информация, както и да си служи с нея. Терминът е централно понятие във [[философия на ума|философията на ума]] и [[гносеология]]та.
 
В латинската терминология е с по-тясно значение например от ''sapientia'', ''ratio'' ([[разум]]), с което се описва висока степен на [[логика|логическо]] и абстрактно мислене. Като философски термин е превод на [[Старогръцки|старогръцкото]] ''νους'' – една от основните категории в античната [[философия]], обобщаваща всички смислови и мисловни закономерности, господстващи в микро и макро света.
[[Психология на личността|Психологията на личността]] като дисциплина в психологията е извор на една голяма част научна, изследавателска дейност на[[конструк]]та интелигентност. В тази дисциплина интелигентността се разглежда като част от[[личност]]та. И в този смисъл науката избягва неточностната терминология на ежедневието в лицето на понятия като (умствени способности, схватливост, рационалност, логика и способност за съждение), за да отличи [[духовен|духовните]] способости на човека, да направи интелигентността измерима и да я разграничи от другите конструкти на психологията (напр. от [[креативност]]та.
 
[[Психометрия]]та или още наречена [[диагностика на интелигентността|психодиагностика]] е приложната област на личностната психология. Основната ѝѝ задача е, да открие количествените разлики в интелектуалното ниво на хората. Около [[1900]] година думата „intelligence –интелигентност“ се утвърждава като специален термин в психометрията, а първоначалният импулс идва от английския остров в лицето на двамата учени [[Луис Леон Търстън]] и [[Чарлс Спирмън]], които усърдно се занимават с развитието на първите тестове за интелигентност.
 
== Тест за интелигентност ==

Навигация