Разлика между версии на „Коса“

Направо към навигацията Направо към търсенето
32 байта изтрити ,  преди 3 години
м
{{lang-la}}; козметични промени
(форматиране: 10x заглавие-стил, 2x тире, тире-числа (ползвайки Advisor))
м ({{lang-la}}; козметични промени)
{{към пояснение}}
[[FileФайл:Anderson Sophie Young Girl Fixing Her Hair.jpg|мини|Момиче с чуплива коса]]
'''Коса̀Коса̀''' (на [[латински]] ''{{lang-la|Pilus''}}) се нарича космената покривка на [[глава]]та при хората. В частност терминът може да се използва и за обозначаване на космената покривка на останалите части от човешкото тяло. Косата представлява струпване на [[косъм|косми]] от тялото, израстващи на голяма гъстота на единица площ, обикновено са с еднакъв размер и цвят.
 
Отношението към косата, изразяващо се в направа на прическа или епилация, се различава значително в различните култури и исторически периоди, но често се използват за обозначаване на личните убеждения на едно лице, неговото социално положение, възраст, пол или религия.
 
== Цвят ==
Цветът на косата се определя от цвета на космите, които я съставляват. 75% от човешката популация в света има естествено тъмна или черна коса<ref>[http://www.daisyhairdesign.com/2012/06/world-population-and-hair-color/ Процентно отношение на цветове на косата]</ref>. 22% имат кафява коса, 2% – руса, 1 – 2% – [[Рижа коса|рижа]]. При напредване на възрастта космите побеляват и придават сив и дори бял цвят на косата. Цветът и&#768;ѝ може да бъде променен изкуствено посредством нанасянето на бои.
 
При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото, костния мозък, зона ретикуларис на надбъбречната жлеза, ивицата вазкуларис във вътрешното ухо и др. В кожата на човека меланинът се съхранява и произвежда от специални клетки, наречени меланоцити. Всички хора имат приблизително еднакъв брой меланоцити, но при хората с по-тъмна кожа се произвежда по-голямо количество пигмент.
 
== Дължина ==
Дължината на косата и в частност формата и допълнителен цвят, с който са боядисани космите и&#768;ѝ се нарича [[прическа]]. Дължината варира от пълна липса на космена покривка на главата до коса, достигаща размери измерващи се с десетки сантиметри.
 
== Гъстота ==
 
== Космена покривка на тялото ==
[[FileФайл:Androgenic hair.JPG|мини|Разпределение на космената покривка при двата пола]]
Обикновено космената покривка на тялото се появява след настъпването на полова зрялост и е част от вторичните полови белези за двата пола. Пубисната област и под мишниците и при двата пола се покриват с космена покривка. Обикновено гъстотата и&#768;ѝ при мъжете е по-голяма. В по-малка степен косми израстват и по крайниците, а при мъжете и по кожата на лицето, гърдите, корема, а понякога и по гърба.
 
== Източници ==

Навигация