Джордж II: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 24: Ред 24:
| герб =
| герб =
}}
}}
'''Джордж II Хановер''' (на [[Английски език|английски]]:''George II Hanover''), роден '''Георг Август фон Хановер''' (на [[Немски език|немски]]:''Georg August von Hanover'') е крал на Великобритания и Ирландия, херцог на Брауншвайг-Люнебург и архисъкровищник и принц-електор на [[Свещена Римска империя|Свещената Римска империя]]. Той е последният британски монарх роден извън Британия. Запомнен за множеството конфликти с баща си и по-късно със сина си [[Фредерик (принц на Уелс)|Фредерик]]. През управлението си показва слаб интерес към политиката, оставяйки го в ръцете на парламента. Той е също така и последният британски монарх, който повежда войските си в битка (битката при Детинген, [[1743]] г.).
'''Джордж II Хановер''' ({{lang-en|George II Hanover}}), роден '''Георг Август фон Хановер''' ({{lang-de|Georg August von Hanover}}) е крал на Великобритания и Ирландия, херцог на Брауншвайг-Люнебург и архисъкровищник и принц-електор на [[Свещена Римска империя|Свещената Римска империя]]. Той е последният британски монарх роден извън Британия. Запомнен за множеството конфликти с баща си и по-късно със сина си [[Фредерик (принц на Уелс)|Фредерик]]. През управлението си показва слаб интерес към политиката, оставяйки го в ръцете на парламента. Той е също така и последният британски монарх, който повежда войските си в битка (битката при Детинген, [[1743]] г.).


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==

Версия от 20:13, 5 август 2018

Джордж II
Крал на Великобритания и Ирландия
късен портрет на Джордж II
Управление11/22 юни 1727-23 октомври 1760
Коронация11/22 октомври 1727
НаследилДжордж I
НаследникДжордж III
Лични данни
Роден
Двореца Харенхаузен, Хановер
Починал
25 октомври 1760 г. (76 г.)
Погребан в11 ноември 1760, Уестминстърско абатство
Пълно имеГеорг Август фон Хановер
Подпис
Семейство
ДинастияХановер
БащаДжордж I
МайкаСофия Доротеа от Сел
БракКаролина от Ансбах
ПотомциФредерик
Джордж II в Общомедия

Джордж II Хановер (Шаблон:Lang-en), роден Георг Август фон Хановер (Шаблон:Lang-de) е крал на Великобритания и Ирландия, херцог на Брауншвайг-Люнебург и архисъкровищник и принц-електор на Свещената Римска империя. Той е последният британски монарх роден извън Британия. Запомнен за множеството конфликти с баща си и по-късно със сина си Фредерик. През управлението си показва слаб интерес към политиката, оставяйки го в ръцете на парламента. Той е също така и последният британски монарх, който повежда войските си в битка (битката при Детинген, 1743 г.).

Външни препратки

Джордж I
Крал на Великобритания и Крал на Ирландия (22 юни 1727 – 5 октомври 1760)
Джордж III