Разлика между версии на „Горазд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
4 байта изтрити ,  преди 3 години
м
наи- ---> най; козметични промени
м (Категория:Християнски светци от 9 век --> Категория:Християнски светци от IX век)
м (наи- ---> най; козметични промени)
}}
 
'''Свети Горазд''' е [[светец]], един от [[Седмочисленици|Светите Седмочисленици]]. Името му означава „мъдър“.
 
Роден е в заможно аристократично семейство във [[Великоморавия]] в земите на днешна [[Словакия]] - гр. [[Нитра]] или неговата околност. Виден ученик на [[Константин-Кирил Философ]] и [[Методий]].
 
Ръкоположен в ''[[Рим]]'' от епископ [[Формоза Портуенски]] през [[868]] г. заедно с други ученици на равноапостолите.
 
През [[885]] г. архиепископ [[Методий]], който е на смъртното легло, го обявява за свой наследник като глава на основаната от него [[школа]] и [[архиепископ]]. Това обаче не е зечетено от папата и [[Великоморавия|Великоморавската]] църква е предадена на върлия противник на славянството Викхинг (Wiching), епископ на Нитра. Формално той си остава само епископ на словашкия главен град Нитра и не е ръкополжен за архиепископ, но е обявен за управляващ митрополит, което е напълно достатъчно да разсипе школата, да хвърли в затвора в [[886]] г. като еретици и да съди много студенти, сред които своя основен конкурент Горазд и видните ученици на Методий [[Климент Охридски|Климент]] и [[Наум Преславски|Наум]], а други просто са избити, прокудени или продадени в робство.
Съдбата на Горазд след това не може да се установи със сигурност. Много е възможно при гоненията на кирило-методиевите ученици да е убит като много други от немското духовенство. Възможно е да е останал в затвора или високопоставените му роднини да са му издействали освобождаване срещу условието да отиде в изгнание или да остане под домашен арест.
 
Допустимо е да се мисли че след като Викхинг напуска Великоморавия през 891 при войната между Великоморавия и Германия, а в [[899]] г. при новия княз Моймир II, на вакантното архиепископско място наинай-сетне е назначен титуляр това да е той. Когато в 906 г. Великоморавия загива, някои смятат, че Горазд, ако е оцелял след 886 г. се спасява в България или в Бохемия (дн. Чехия), а съществува информация, че Горазд е станал първи епископ на [[Краков]]. Мощите му и тези на св. [[Ангеларий]] се пазят в старата българска облст [[Кутмичевица]] в град [[Берат|Белград]] (дн. Берат) в Албания.
 
== Литература ==

Навигация