Йоан I Дука: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
точка след г за година; козметични промени
м (точка след г за година; козметични промени)
'''Йоан I Ангел Дука''' или '''Дукас''' (на гръцки: Ιωάννης Α 'Δούκας) (ок. 1240 - 1289) е владетел на [[Тесалия]] от 1268 г. до смъртта му през 1289 г.
 
Йоан Дука е незаконен (извънбрачен) син на [[Михаил II Комнин]], владетел на [[Епирско деспотство|Епирското деспотство]] от наложницата му [[Гангрена (наложница)|Гангрена]] или Гангрени. Йоан по всяка вероятност е най-голям сред братята и сестрите си. Участва в [[Пелагонийска битка|Пелагонийската битка]].
 
Женейки се за дъщерята на тесалийския [[власи|влах]] Таронас, Йоан разчита на влашкия контигент за да се укрепи на власт. Йоан дизертира в пелагонийската битка от коалицията съставена измежду баща му, [[Вилхелм II Вилардуен]] от [[Ахейско княжество|Ахея]] и [[крал на Сицилия|кралят на Сицилия]] [[Манфред Сицилиански]], допринасяйки по този начин за поражението на съюзниците от [[Йоан Палеолог (севастократор)|Йоан Палеолог]], брат на император [[Михаил VIII Палеолог]]. Скоро след битката обаче, Йоан Дука се разкайва за малодушието си и се завръща при баща му.
 
След смъртта на баща му през 1268 г., Йоан наследява владението на [[Тесалия]] и днешна [[Централна Гърция]], резидирайки в [[Неопатрас]]. След възстановяването на Византийската империя, Йоан получава титлата [[севастократор]] от Михаил VIII Палеолог, за което е сключен династичен брак между племенника му и дъщерята на Йоан Палеолог през 1272 г. по време на [[Лионска уния|Лионската уния]]. Въпреки това, Йоан остава настроен антивизантийски и е победен от съюзническата армия изпратена да го подчини на Константинопол през 1275 г., в която участва със свой контингент [[Атинско херцогство|херцога на Атина]]. По това време той се присъединява към [[Втора анжуйска коалиция|Втората анжуйска коалиция]], съставена измежду владетелите на Епир, Рашка, Загора (Търново), в подкрепа на плановете на [[Карл I Анжуйски]], крал на Неапол и Сицилия, за възстановяването на [[Латинска империя|Латинската империя]]. Михаил VIII Палеолог още преди [[Сицилианска вечерня|Сицилианската вечерня]] се опитва да се противопостави на този антивизантийски алианс, организирайки антиуниатски ортодоксален църковен събор в Тесалия на който присъстват изгонените предходно свещеници от Византия, и на който събор е отлъчен от църквата от византийския император патриарх [[Йоан XI Век]] през 1277 г.
 
Византийското настъпление къмто Тесалия през 1277 г. е отблъснато при [[Фарсала]] от Йоан. Съюзници на византийците са [[татари]]те от ордата на хан [[Ногай]], които подлагат Тесалия на грабеж. Михаил VIII Палеолог умира през 1282 г. готвейки ново нахлуване в Тесалия. По времето на новия император [[Андроник II Палеолог]] отношенията между централната власт в Константинопол и Йоан се подобряват, но конфликтът на константинополското правителство с еднокръвния брат на Йоан - [[Никифор I Комнин|Никифор I Комнин Дука]], владетел на Епир, отново изостря отношенията. През 1283 или 1284 г. Никифор и съпругата му Анна Кантакузина (племенница на Михаил VIII Палеолог) канят Йоановия син Михаил да сключи династичен брак с дъщеря им с цел Епир и Тесалия да се обединят в едно владение. Йоан се хваща на уловката им и синът му е арестуван и изпратен в Константинопол, където умира в затвора през 1307 г. Мъстейки за това коварство, Йоан се реваншира нахлувайки в Епир, превземайки и присъединявайки към владението си няколко крайбрежни крепости. Йоан умира през, или малко преди, 1289 г.
 
== Източници ==
* [[Джон Файн|John V.A. Fine Jr.]], ''The Late Medieval Balkans'', Ann Arbor, 1987.
* Nicholas Cheetham, ''Mediaeval Greece'', Yale University Press, 1981.
* D.I. Polemis, ''The Doukai'', London, 1968.
 
[[Категория:Тесалия]]

Навигация