Разлика между версии на „Джон Дън“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Bot: Automated text replacement (-най +най-)
м (точка след г за година; козметични промени)
м (Bot: Automated text replacement (-най +най-))
Многобройните му болести, финансови трудности и смъртта на близки приятели допринасят за развитието на по-мрачен и набожен тон в по-късните му стихотворения. Промяната може да се види в ''Анатомия на света'', стихотворение написано в памет на 15-годишната Елизабет Дрюри, дъщеря на неговия благодетел сър Робърт Дрюри. Стихотворението третира кончината на Елизабет с крайна посърналост, използвайки я като символ на Падението на човека и унищожението на вселената.
 
Стихотворението „Нощна служба на деня на Св. Луси, най -краткият ден в годината“ е относно отчаянието на поета от смъртта на любим човек. В него Дън изразява чувство на пълно отрицание и безнадеждност. Вероятно е написано през 1627 г., когато умират графинята на Бедфорд, Луси и дъщеря му Луси Дън. През 1630 г. Дън пише завещанието си на деня на [[Света Лучия|Св. Луси]] (13 декември).
 
Увеличаващата се мрачност на тона на Дън може да бъде забелязана и в религиозните му творби, които започва да пише през същия период. Ранната му вяра в стойността на скептицизма отстъпва място на твърда вяра в учението на [[Библия]]та. След преминаването си към Англиканската църква става известен с дълбоко трогващите си проповеди и религиозни стихотворения. Страстните редове на тези проповеди повлияват на бъдещи творби на английската литература като [[За кого бие камбаната]] от [[Ърнест Хемингуей]] и ''Никой човек не е остров'' от Томас Мертън, взети от Размишление XVII.

Навигация