Разлика между версии на „Якоб ван Ройсдал“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
точка; козметични промени
м (точка; козметични промени)
 
== Биография ==
Точната му рождена дата е неизвестна. Въз основа на документ, в който Ройсдал съобщава възрастта си, се знае, че е роден около [[1628]] – [[1629]] г. Фамилията му е с [[евреи|еврейски]] произход. Основните занаяти в нея са земеделието и художническия занаят. Дядото на Якоб ван Ройсдал, Якоб де Гойер е майстор-дърводелец, занимаващ се с изработката на скъпи мебели. Фамилията Ройсдал произлиза от името на замък в околностите на Амстердам, близо до който е била къщата на Якоб де Гойер. Двама от синовете му, [[Исак ван Ройсдал|Исак]] и [[Саломон ван Рейсдал|Саломон]] стават художници. Те се местят в [[Харлем]], предлагащ им по-големи възможности за упражняване на художническия занаят. Предполага се, че Якоб ван Ройсдал е син на Исак и Майкен Корнелисдохтер (буквално – дъщеря на Корнелиус), за чийто брак е запазено свидетелство. За Исак това е втора женитба. Според запазени документи, семейството е страдало от постоянни финансови проблеми. След смъртта на Майкен, Исак се жени на [[9 март]] [[1642]] г за трети път. От този брак се ражда доведената сестра на Якоб, към която той е силно привързан. Отношенията с мащехата му, Барбертген Хувенелс, изглежда не са били добри. Когато тя умира през 1672 г, той отказва да заплати разноските по погребението ѝѝ.
 
Първите си стъпки в рисуването Ван Ройсдал прави при баща си и чичо си Саломон. Якоб е силно повлиян от съвременниците си [[Николаас Петерсон Берхем]], с когото пътува из Германия през 1650, [[Аларт ван Евердинген]], който рисува северни пейзажи с водопади и от [[Рулант Рохман]], който рисува популярни драматични пейзажи със замъци на склонове. Най-ранната година, която е записана на картина или [[офорт]] на Ван Ройсдал е 1646. Две години по-късно е приет в Харлемската гилдия на св. Лука; през 1659 става гражданин на Амстердам, а през 1668 името му е включено сред тези на гостите на сватбата на Мейндерт Хобема, единственият му регистриран ученик. Първият биограф на художника, [[Арнолд Хаубракен]] (1660 – 1719), съобщава, че на 15 октомври 1676 г, Ван Ройсдал завършва медицинското си образование в [[Кан (Северна Франция)]] и през същата година се регистрира като лекар в Амстердам. Според Хаубракен бащата на Ван Ройсдал е можел да си позволи да изпраи Якоб да учи латински и медицина. В Амстердам Ван Ройсдал извършва няколко успешни [[хирург|хирургически операции]]. Тези сведения не съвпадат с другите данни за живота на художника, но не може и да бъде отхвърлено напълно. Холандските художници от 17 век нерядко упражняват и втора професия: [[Ян Стен]] е съдържател на пивницам а [[Йоханес Вермеер|Ян Вермеер]] е собственик на странноприемница и търговец на картини.
 
== Творчество ==
[[FileФайл:Jacob Isaaksz. van Ruisdael 001.jpg|thumbмини|Поглед към Харлем с избелели поля на преден план; ок. 1670]]
[[FileФайл:Cornelis de Graeff te Soestdijk.jpg|thumbмини|[[Корнелис де Граф]] в двореца Сусдик; пример за пейзаж на Якоб ван Ройсдал, декориран с фигури от друг художник, в този случай от [[Томас де Кийсер]].]]
 
В '''''ранното си творчество''''' Ройсдал е повлиян от пейзажистите [[Ян ван Гойен]], [[Ян ван де Велде]] и други. Картините му от този период са изпълнени в традициите на холандския пейзаж от първата половина на 17 век, но се отличават с грижливо изградената си композиция. Примери в това отношение са „Дюнен ландшафт“ от [[Старата пинакотека]] в [[Мюнхен]], „Селски къщи на хълма“ и „Пейзаж с пътник“ в [[Ермитаж]]а.
За разлика от други големи холандски пейзажисти, Ройсдал не се е стремял към точно изобразяване на конкретната сцена, а внимателно е обмислял композициите си, включвайки в тях безкрайни фини контрасти в облаците, растенията, формите на дърветата и светлината. Особено се открояват пейзажите му на облаци, които са разположени като купул над земята, с което определят светлината и сенките на обектите.
 
[[ImageФайл:The Windmill at Wijk bij Duurstede 1670 Ruisdael.jpg|thumbмини|leftляво|240px|''Мелница при Вейк близо до Дорстеде, Холандия'', 1670.]]
Като '''''зрял период''''' в изкуството на Якоб ван Ройсдал се определят годините след [[1655]]. През ранните си години Ван Ройсдал избира прости мотиви и внимателно и обработва детайлите на природата. Времето между заминаването му от Харлем и установяването в Амстердам може би е прекарал в пътуване, което му е помогнало да придобие по-широк поглед върху природата и да разшири хоризонтите си в изкуството. Великолепният пейзаж на замъка Бентхайм (който се намира в [[Долна Саксония]]) датира от 1654 и прави вероятно пътуването му в Германия. По-късно, през 1661 той пътува отово в Германия заедно с Хобема.
 
Пейзажите му стават изключително разнообразни по тематика: морски, горски, равнинни, дневни и нощни, спокойни и бурни. Ройсдал насища творбите си с драматизъм, превръщайки обикновения пейзаж в изразител на сложни човешки [[емоция|емоции]]. <ref>„Голандская живопись XVII-XVIII веков в Эрмитаже“, Юрий Кузнецов, издателство „Искусство“, Ленинград, 1984 г.</ref>.
 
След 1675 г. се забелязва тенденция към облачните композиции и по-тъмната тоналност, което може би от части е причинено от употребата на тънък слой боя върху тъмно платно. В края на кариерата си, в предпочитането на романтичното настроение, Ван Ройсдал предпочита да черпи вдъхновение от другите майстори, вместо да отива сред природата. Любима тема му стават буйните потоци и водопади, както и руините на замъци на планинските склонове, които често са заимствани от швейцарски пейзажи на неговия съвременник [[Рулант Рохман]].
 
Ван Ройсдал ецва няколко офорта, тринадесет според последния каталог, които той смята за експериментални и донякъде лични, от което се съди от рядкостта им – от около половината са останали само по едно копие.
 
{{DEFAULTSORT:Ройсдал, Якоб}}
 
[[Категория:Художници от Холандския Златен век]]
[[Категория:Починали в Амстердам]]

Навигация