Направо към съдържанието

Евангелизъм: Разлика между версии

19 байта добавени ,  преди 4 години
м
редакция без резюме
м (Робот Добавяне {{без източници}})
мРедакция без резюме
{{без източници}}
'''Евангелизмът''', наречен още '''евангелско протестантство''', днес е доминиращо течение в [[протестантство]]то по брой вярващи.
 
Под това наименование са обединени множество християнски вероизповедания от различни протестантски църкви, които имат следните общи черти.
* На първо място - – отделят специално внимание на личното обръщане в християнската вяра, следствие от личен избор, следствие от религиозен опит (преживяване на истинско покаяние, лична среща и лично приемане на [[Христос]] в сърцето и в живота), което включва основна промяна в начина на живот, според Библейските християнски принципи и ценности - – („да последваш Христос“).
* На второ място - – лична връзка с Бог, свързана с активното четене, размишление, изучаване и ежедневно практично прилагане и следване на [[Библия]]та.
 
В днешно време като "евангелски"„евангелски“ се обособяват християните от всички протестантски течения ([[лутеранство|лутерани]], [[презвитерианство|презвитерианци]], [[англиканство|англикани]], [[калвинизъм|калвинисти]], [[баптизъм|баптисти]] и дори малка част от католиците).
 
== Вижте също ==