Хай Уикъмб: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
без -та за година; козметични промени
мРедакция без резюме
м (без -та за година; козметични промени)
 
== Описание ==
Най-ранните документирани сведения за наличието на селището са от 970-та година с името „Wicumun“. Официален статут на пазарен град получава през 1237 година.
 
[[FileФайл:Hughenden Manor 20080726-3.jpg|мини|ляво|240п|Имението „Хюендън Манър“]]
 
Средновековната енорийска църква „Вси Светии“, която е сред забележителностите на града, е осветена през далечната 1086 година. Съвременният вид на сградата е резултат от няколкото разширения и реконструкции през вековете. По протежение на главната улица на града, превърната в пешеходна зона през 1990-те години, може да се видят множество сгради от 18-ти и 19-ти век. Сред тях се открояват сградата на общинския съвет, построена през 1757 година, обновена през 1859 година и т.нар. сграда „Пепър Пот“ с интересното си формообразуване, построена през 1761 година. В северните покрайнини на града е разположена друга културно-историческа забележителност - имението „Хюендън Манър“, което привлича с прекрасната си архитектура и красиви градини. В средата на 19-ти век, в продължение на три десетилетия, в резиденцията е живял бележития британски държавник [[Бенджамин Дизраели]]<ref>[http://www.nationaltrust.org.uk/main/w-hughendenmanor „Хюендън Манър“]</ref>.
 
== География ==
Хай Уикъмб е разположен по поречието на река Уай (Wye), откъдето произлиза името Уикъмб. Реката протича през централната част на града но там коритото и&#768;ѝ е скрито под бетонно покритие вследствие на строителни начинания, стартирали през 1960-те години. [[FileФайл:Adams Park from a northerly direction.JPG|мини|ляво|240п|Стадион „Адамс Парк“]] С разрастването си през последното столетие, Хай Уикъмб се превръща в ядро на урбанизирана територия - [[агломерация]], включваща в състава си множество от прилежащите селища сред които Даунли, Хейзълмиър и Тайлърс Грийн, вече официално са със статут на предградия. Поради тази причина данните за населението за града Хай Уикъмб варират от 77&nbsp;000 до над 92&nbsp;000 жители. Урбанизираната територия се разпростира на югоизток достигайки границата към графство [[Бъркшър]], дефинирана от средното течение на река [[Темза]], обхващайки селата Лаудуотър, Флакуел Хийт и Бърн Енд.
 
На около 5 километра в източна посока, на територията на община [[Южен Бъкс (община)|Южен Бъкс]], е разположен град [[Бекънсфийлд]], който въпреки близостта си, статистически не е включен към агломерацията.
 
== Население ==
[[FileФайл:Gateway building BNU.jpg|мини|230п|„Гейтуей билдинг“ - част от новите сгради на Бъкингамшърския Нов Университет.]]
 
Данните за населението на град Хай Уикъмб варират от 77&nbsp;000 до над 92&nbsp;000 поради присъединяваните прилежащи селища и обявяването им за предградия. Градът е ядро на статистически дефинирана агломерация с общо население към 2001 година от 118&nbsp;229 жители. В Хай Уикъмб има значителна популация от азиатски преселници, най-вече от [[Пакистан]] и [[Бангладеш]].
== Външни препратки ==
{{commonscat|High Wycombe}}
* [http://mayorofwycombe.co.uk/ Официална страница на кмета на града]
* [http://www.wycombe.gov.uk/home-page.aspx Официална страница на общината]
 
[[Категория:Градове в Бъкингамшър]]

Навигация