Разлика между версии на „Пожар в Райхстага“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
с.г.--> същата година
м (год.-->години.; козметични промени)
м (с.г.--> същата година)
А. Хитлер и Х. Гьоринг заявяват, че това е заговор на [[комунист]]ите. Събитието е използвано от режима на Хитлер, който става канцлер само месец по-рано, за да въведе диктаторски мерки в Германия: обявява извънредно положение и приканва президента [[Паул Хинденбург]] да подпише декрет, с който да отмени редица граждански права, залегнали във [[Ваймарска конституция|Ваймарската конституция]].
 
Забранена е Комунистическата партия на Германия (КПГ), започва усилено гонение на леви политици - за няколко дни са арестувани около 4000 комунисти, както и лидери на партии (социалдемократически и либерални), вкл. депутати. Анулиран е изборният вот от 5 март с.г.същата година за комунистите, като мандатите им са предадени на Нацистката партия. По този начин НСДАП и нейните съюзници събират необходимите 2/3 от гласовете и прокарват (441 гласа „за“, 84 гласа „против“) закона, дал на Хитлер неограничена власт за 4 години.
 
== Лайпцигски процес ==
[[Файл:Stamps of Germany (DDR) 1982, MiNr Block 068.jpg|мини|Г. Димитров на Лайпцигския процес, пощенска марка на [[ГДР]]]]
 
По палежа на Райхстага през септември - декември с.г.същата година в Лайпциг е проведен съдебен процес, останал в историята като [[Лайпцигски процес (1933)|Лайпцигски процес]].
 
Подпалвачът Маринус Ван дер Любе получава смъртна присъда от съда в Лайпциг и е екзекутиран.

Навигация