Разлика между версии на „Икономика“

Направо към навигацията Направо към търсенето
11 байта изтрити ,  преди 2 години
м
-и век ---> век ; козметични промени
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
м (-и век ---> век ; козметични промени)
 
 
{{Друго значение|сферата на човешка дейност|науката|икономика (наука)}}
 
'''Икономиката''' се състои от [[икономическа система|икономическата система]] на дадена страна или определен регион, [[работна сила|работните]], [[капитал]]овите и [[земни ресурси|земните ресурси]], [[икономически агент|икономическите агенти]], които социално участват в [[производство]]то, [[търговия|обмяната]], [[разпределение|дистрибуцията]] и [[консумация|консумирането]] на стоки и услуги в тази област или регион. Дадена икономика е крайният резултат от прогреса, който включва [[техническа еволюция]], [[история]] <ref>Някои страни като [[Бразилия]] са пример за бързо икономическо развитие без сериозни традиции в икономическата област в миналото</ref> и [[социална организация]], както и нейната [[география]], [[естествени ресурси]] и [[екология]], като основни фактори. Тези фактори определят контекста, съдържанието и съвкупността от условия и параметри, при които икономиката функционира.
Икономиката е неотделима част от историята и устройството на обществото, произходът на думата може да бъде проследено до [[Древна Гърция]], като идващо от гръцкото ''οικονομία'', „човек, ръководещ домакинството“, дума, производна на ''οικος'', ''дом'', и ''νέμω'', „разпределям, управлявам“.
Съвременния капитализъм е пазарна икономика, в която собствеността на производствения капацитет е притежаван и управляван от [[частния сектор]]. Ролята на държавата е ограничена, до голяма степен, и се свежда до определени задачи.
От друга страна, традиционния социализъм е икономика, основана на команда, в която пазарите на свободния обмен на стоки и услуги, както и производството им, се заменят с производство, търговия и дистрибуция, направена от правителството на централното планиране или държавни предприятия. В тази икономика всички частни собственици на капитала (наречен капиталист) и на земя (наречени собствениците на земя) не са разрешени или забранени; разрешено само частната собственост е на потребителски стоки.
 
== История ==
=== В древността ===
В древността, икономиката се е основавала почти изцяло на земеделието с цел прехрана. Повечето хора са обменяли стоки с близките им. Думата икономика се появява в Древна Гърция, при обмяната на роби между свободните граждани. Един от икономическите въпроси бил този за [[недостиг]]а на ресурсите. Аристотел е първият, който прави разлика между обменна стойност и полезна стойност на дадена стока (в съчинението му „Политика“, Книга I).
 
=== В Средновековието ===
=== След Втората световна война ===
 
След хаоса на двете световни войни и [[Голямата депресия]], хората започнали да търсят нови средства за контрол върху икономиката. Началото било дадено от икономистите [[Фридрих фон Хайек]] (1899-1992) и [[Милтън Фридман]] (1912-2006), които настоявали за създаване на механизъм за глобална световна търговия. Те са основоположници на т.нар. неолиберализъм. Предоминиращият възглед бил на [[Джон Мейнард Кейнс]] (1883-1946), който настоявал за по-строг контрол на пазара от страна на държавата&nbsp;— поставил началото на теорията, според която държавната намеса може да облекчи икономическите проблеми и да стимулира растежа. В края на 50-те години на 20 век икономическият растеж в Америка и Европа (т.нар. ''икономическо чудо'', {{lang-de|Wirtschaftswunder}}) — довел до нова форма на икономиката, в центъра на която била консумацията. През 1958 г. [[Джон Кенет Гълбрайт]] (1908-2006) започнал да говори за консуматорско общество. Икономическата система в повечето развити държави се определя като ''социална пазарна икономика''.
 
=== Краят на 20 век - началото на 21 век ===
== Икономически критерии ==
 
Има множество начини за измерване на икономическата активност на една страна. Тези методи за измерване включват:
 
* [[БВП#БВП на глава от населението|БВП на глава от населението]]
 
* [[Иконометрия]]
* [[Икономическа история]]
* [[Икономическа система]]
* [[Икономика (наука)]]
{{Школи на икономическата мисъл}}
 
[[Категория:Икономика|! ]]

Навигация