Кръстьо Петров: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
-ти век ---> век ; козметични промени
м (тире между година и годишен, годишна)
м (-ти век ---> век ; козметични промени)
| национален отбор голове =
}}
'''Кръстьо Тонев Петров''' (30 октомври [[1905]], гр. [[Варна]] – 5 декември [[1988]], гр. [[Варна]] ) е български футболист, нападател от първата половина на 20-ти век., два пъти държавен шампион с [[ФК Владислав|ФК „Владислав]]“ ([[Първенство на България по футбол|1925, 1926]] г.), има 1 мач за националният отбор.
 
Петров е един от основателите на Туристическо дружество „Напред“, създадено на 3 април 1916 г.. Дружеството променя името си няколко пъти на „Развитие“ и „Гранит“ и до 1 май 1921 г. е колективен член на [[ПФК Черно море (Варна)|СК „РекаТича]]“. От тази дата, клубът официално се отделя самостоятелно и носи името СК „[[ФК Владислав|Владислав]]“. Кръстьо Петров играе като централен нападател и един от лидерите в отбора. По негови лични спомени, той е авторът на изравнителният гол на финала за държавното първенство срещу „[[ПФК Славия (София)|Славия]]“, игран на 22 август 1926 г. (1 – 1), официално записан на съотборника му [[Димитър Димитриев]]. Кръстьо Петров е играл един мач за националният отбор на България, в Букурещ срещу Румъния на 25 април 1926 г.
 
След като завършва футболната си кариера сравнително рано, на 25-годишна възраст, Кръстьо Петров става футболен съдия и води срещи от окръжното и държавното първенства. Петров е учил във [[Виена]], по професия счетоводител и работи като такъв до пенсионирането си.

Навигация