Проскрипция: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м н. е. ---> н.е.; козметични промени
м пр. н.е. --->пр.н.е.
Ред 1: Ред 1:
{{без източници}}
{{без източници}}
'''Проскрипция''' ([[латински език|лат]]. proscriptio от proscribere – „писмено обнародване, огласяване“) в [[Древен Рим]] се нарича списък на лица, обявени извън закона. За предаването или убийството на някой от включените в списъка се дава награда, а за укриването му – смъртно наказание. Имуществото на проскрибираните се конфискува, а потомците им се лишават от почетни права и състояние. Изобретени и въведени от [[Луций Корнелий Сула|Сула]] като средство за масов политически терор (82 – 81 г. пр. н.е.), проскрипциите са използвани от него и приближените му също и за оправяне на лични сметки с проскрибираните и като начин за обогатяване. С проскрипции започва и властта на втория [[триумвират]] ([[Октавиан Август]], [[Марк Антоний]] и [[Марк Емилий Лепид (триумвир)|Марк Емилий Лепид]]).
'''Проскрипция''' ([[латински език|лат]]. proscriptio от proscribere – „писмено обнародване, огласяване“) в [[Древен Рим]] се нарича списък на лица, обявени извън закона. За предаването или убийството на някой от включените в списъка се дава награда, а за укриването му – смъртно наказание. Имуществото на проскрибираните се конфискува, а потомците им се лишават от почетни права и състояние. Изобретени и въведени от [[Луций Корнелий Сула|Сула]] като средство за масов политически терор (82 – 81 г. пр.н.е.), проскрипциите са използвани от него и приближените му също и за оправяне на лични сметки с проскрибираните и като начин за обогатяване. С проскрипции започва и властта на втория [[триумвират]] ([[Октавиан Август]], [[Марк Антоний]] и [[Марк Емилий Лепид (триумвир)|Марк Емилий Лепид]]).
{{Древен Рим-мъниче}}
{{Древен Рим-мъниче}}



Версия от 10:06, 16 септември 2018

Проскрипция (лат. proscriptio от proscribere – „писмено обнародване, огласяване“) в Древен Рим се нарича списък на лица, обявени извън закона. За предаването или убийството на някой от включените в списъка се дава награда, а за укриването му – смъртно наказание. Имуществото на проскрибираните се конфискува, а потомците им се лишават от почетни права и състояние. Изобретени и въведени от Сула като средство за масов политически терор (82 – 81 г. пр.н.е.), проскрипциите са използвани от него и приближените му също и за оправяне на лични сметки с проскрибираните и като начин за обогатяване. С проскрипции започва и властта на втория триумвират (Октавиан Август, Марк Антоний и Марк Емилий Лепид). Шаблон:Древен Рим-мъниче