Покемон: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 16: Ред 16:
| Излъчване = [[1 април]] [[1997]] г. – настояще
| Излъчване = [[1 април]] [[1997]] г. – настояще
| Сезони = 21
| Сезони = 21
| Епизоди = 1011
| Епизоди = 1020
| Времетраене =
| Времетраене =
| Официален уебсайт = http://www.pokemon.com/
| Официален уебсайт = http://www.pokemon.com/
Ред 23: Ред 23:
}}
}}


'''„Покемон“''' ({{lang-en|Pokémon}}) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между [[Нинтендо]], Game Freak и Creatures. Тя е създадена от [[Сатоши Таджири]] през 1995 г. Започнала само като видео игра за [[GameBoy]], Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се [[аниме]], [[манга]], карти за игра, играчки, [[книги]] и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 802 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Марсшадоул (Marshadow). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.
'''„Покемон“''' ({{lang-en|Pokémon}}) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между [[Нинтендо]], Game Freak и Creatures. Тя е създадена от [[Сатоши Таджири]] през 1995 г. Започнала само като видео игра за [[GameBoy]], Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се [[аниме]], [[манга]], карти за игра, играчки, [[книги]] и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 807 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Зераора (Zeraora). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.


== В други медии ==
== В други медии ==

Версия от 17:56, 24 септември 2018

Покемон
Pokémon
ЖанрЕкшън, Приключенски, Фантастика
Страна Япония
ЕзикЯпонски
Сезони21
Епизоди1020
Разпространение
ТВ каналTV Tokyo
Картина4:3 (SD)
16:9 (HD)
ЗвукСтерео
Излъчване1 април 1997 г. – настояще
Външни препратки
Официален уебсайт
Покемон в Общомедия

„Покемон“ (Шаблон:Lang-en) е мулти-милионна продукция, контролирана от The Pokémon Company, японски консорциум между Нинтендо, Game Freak и Creatures. Тя е създадена от Сатоши Таджири през 1995 г. Започнала само като видео игра за GameBoy, Покемон се превръща в мания по целия свят. Появява се аниме, манга, карти за игра, играчки, книги и други забавления свързани с Покемоните. Това са част от главните герои на анимето, мангата, играта. Покемоните са малки същества със специални сили и атаки. За сега има общо 807 Покемона, първият от тях Бълбазор (Bulbasaur), а последния – Зераора (Zeraora). През 2012 е оповестена появата на шестото поколение покемон, като към момента има 156 издадени, което прави покемон засега 649.

В други медии

Аниме

В анимационния сериал главен герой е Аш Кечъм. Историята на Аш започва, когато е на 10. Тръгва за да стане треньор на покемони. Успива се, и така получава последния останал покемон – Пикачу. Аш намира и двама приятели по пътя си – Брок, от когото печели първата си значка и Мисти, която тръгва с него защото ѝ чупи колелото.

В България

В България първоначално започва през ноември 2001 и се излъчва всяка събота и неделя по Нова телевизия до средата на 2004, като дублажът е синхронизиран. Въпреки, че Нова го излъчват цели три години, сериите са дублирани до средата на втори сезон (до 25 епизод) и след това се повтарят. От лятото на 2006 започва и по Евроком от втори сезон, като първия излъчен епизод е 26. След това подължава с трети, четвърти и пети сезон (до 52-ри епизод) (т. нар. Джото сага) по Евроком, всеки делничен ден от 09:30.

В дублажа на Нова ролите се озвучават от Живка Донева, Петя Абаджиева, Даринка Митова, Весела Хаджиниколова, Ася Братанова, Георги Тодоров, Александър Воронов, Янко Лозанов, Кирил Бояджиев, Стефан Стефанов и други. Българската версия на началната песен се изпълнява от Юксел Ахмедов и вокална група Индиго. В дублажа на Евроком ролите се озвучават от Живка Донева, Даринка Митова, Георги Тодоров и Александър Воронов. Дублажът и на двете телевизии е на студио Доли. В няколко епизода Донева не участва и ролите ѝ са поети от Митова. В няколко епизода Воронов не участва и ролите му са поети от Тодоров. В няколко епизода Тодоров не участва и ролите му са поети от Воронов.

През декември 2008 г. започва десети сезон „Диамант и перла“ по Jetix. През март 2009 г. започва 11-ти сезон „Бойно измерение“. На 1 март 2010 г. започва повторно излъчване на „Бойно измерение“ по Disney Channel всеки делничен ден от 10:35 и 15:40. Дублажът е на студио Медия линк. Ролите се озвучават от Петя Абаджиева, Александър Воронов, Живко Джуранов и Живка Донева.

От 5 юли се излъчва 12-ти сезон „Галактически битки“ по Disney Channel, като дублажът е синхронен на студио Александра аудио. Ролите се озвучават от Живко Джуранов, Живка Донева, Анислав Лазаров, Петя Абаджиева, Явор Гигов, Елена Бойчева и други.

На 24 март 2014 г. започва повторно излъчване по Евроком и EKids с дублажа на студио Доли, всеки делничен ден от 07:00 с повторение от 19:30.

Външни препратки