Тротинетка: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Vodnokon4e премести страницата „Тротинетка“ като „Уикипедия:Инкубатор/Статии/Тротинетка“ без пренасочване: за триене ли, за какво ли - не е за ОИП в такъв вид
м още нещо
Етикет: Визуален редактор с уикитекст
Ред 1: Ред 1:
Тротинетката е едно много удобно превозно средство . То се използва от деца и възрастни.Тя представлява кормило гуми и платформа на ,която се стъпва с един крак , а с другия се избутва от земята за да може да се засили.Тротинетките се правят от следните материали желязо и пластмаса .
Тротинетка (''en''- mini scooter) е компактно и много популярно [[превозно средство]]. Използва се най-често от деца с цел забавление и по-рядко възрастни с цел транспорт в града или спорт. В най-общия случай тротинетката включва минимум две [[Полиуретан|полиуретанови]] колела с [[Лагер (механизъм)|лагери]], кормилен механизъм и платформа на ,която се стъпва с един крак, а с другия се избутва от земята за ускорение. Моделите с двигател също може да имат и седалка.

==История==
През 1817 г. [[Карл Драйс]] създава първата тротинетка, която наричат „''машина за бързо ходене''“, като прототипът е бил снабден дървена рама, две дървени колела, с кормило и седалка. Придвижването е ставало по класическият начин, или чрез правене на големи крачки.

Версия от 19:45, 26 септември 2018

Тротинетка (en- mini scooter) е компактно и много популярно превозно средство. Използва се най-често от деца с цел забавление и по-рядко възрастни с цел транспорт в града или спорт. В най-общия случай тротинетката включва минимум две полиуретанови колела с лагери, кормилен механизъм и платформа на ,която се стъпва с един крак, а с другия се избутва от земята за ускорение. Моделите с двигател също може да имат и седалка.

История

През 1817 г. Карл Драйс създава първата тротинетка, която наричат „машина за бързо ходене“, като прототипът е бил снабден дървена рама, две дървени колела, с кормило и седалка. Придвижването е ставало по класическият начин, или чрез правене на големи крачки.