Разлика между версии на „Пирон от Елида“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м (форматиране: 2x нов ред, интервал, тире-числа (ползвайки Advisor))
| повлиял = }}
}}
'''Пирон ''' е [[Древна Гърция|древногръцки]] [[философия|философ]], смятан за първия представител на [[скептицизъм|скептицизма]]. Пирон проповядвал пълно въздържание от емоция и чувства. Само така светът може да се приемевъзприеме правилно света. [[Диоген Лаерций]]<ref>Диоген Лаерций, ''[[Животът на философите]]'', кн.9, гл 11.60 – 108</ref> споменава, че учениците на Пирон са следвали неотлъчно своя учител и са следели да не се самонарани от това, че се въздържа дори и от предпазване примерно от животни и каруци. С дни е седял неподвижен на улицата или на някоя поляна.
 
Веднъж кораб, на който бил и Пирон, попаднал в силна буря: хората се суетели как ще се спасят, а Пирон видял в трюма едно прасе, което спяло, посочил го и казал: ''„Това е мъдрецът“мъдрецът!“.''!
 
Пирон изглежда не е писал книги, но неговите възгледи изложил Тимон от Флиунт, пишейки сатири; от тях обаче е запазена незначителна част. Като основен източник се приема книгата на [[Секст Емпирик]] ''Пиронови основоположения'' ({{lang-grc|Πυῤῥώνειοι ὑποτύπωσεις}})), при все че е писана четири века след смъртта му.
Анонимен потребител

Навигация