Ернст Рьом: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Наредба №6
Редакция без резюме
м (Наредба №6)
Доклади на заплахата СА са предадени на Хитлер, който усеща, че е време да се действа. В същото време, Гьоринг, Химлер, Хайдрих и [[Виктор Луце|Виктор Лутце]] е изготвил списъци на хора в и извън СА маркирани за смърт. Химлер и Хайдрих издава заповедите на СС, а [[Йозеф Дитрих]] представя на офицерите предполагаемия списък за екзекуции на лица от СА.
 
В същото време, Рьом и няколко от другарите му са на почивка в хотел Hanselbauer в Бад ВисзееВисзе. На 28 юни, Хитлер се обажда Рьом и го моли да се съберат всички лидери СА в Бад ВисзееВисзе на 30 юни за конференция. Рьом се съгласява, очевидно нищо неподозиращ.
 
[[Нощ на дългите ножове|Нощта на дългите ножове]] започва два дни по-късно. На разсъмване на 30 юни, Хитлер отлетита от Мюнхен и за Бад ВисзееВисзе, където той лично арестува Рьом и другите лидери, които са изпратени до затвора ''Stadelheim'' в Мюнхен. От 30 юни до 02 юли 1934 се прочиства цялото ръководство на СА, заедно с много други политически противници на нацистите. Има митове, че Хилер арестува Рьом, докато е в кревата с друг мъж и се отвратил от това, но те не са доказани. Вероятно е объркване с Едмунд Хайнес, при чиито арест същия ден се случило подобно нещо.
 
Хитлер се колебае в разрешаване на екзекуцията на Рьом и му дава възможност за самоубийство. На 1 юли, SS-Brigadeführer [[Теодор Айке]] (тогава коменданта на концлагера Дахау) и SS-Obersturmbannführer [[Михаел Липерт]] влезат в килията, слагат пистолет на масата и казват на Рьом, че има десет минути, за да го използва, след което тръгват. Той отказа, заявявайки: „Ако ще бъда убит, нека Адолф го направи сам.“ След като не чуват нищо през предвидените десет минути, Айке и Липерт се завръщат в клетка Рьом да го намират застанал с голите му гърди напред в предизвикателен жест, и Липерт го застрелва в гърдите от упор. Куршумът удря Рьом в сърцето, убивайки го почти мигновено. Има сведения, че последните му думи били „O, Hitler, mein Führer, mein Führer!“ Погребан е в ''Westfriedhof'' ( „Западно гробище“) в Мюнхен.
43 645

редакции

Навигация