Направо към съдържанието

Понтифекс: Разлика между версии

6 байта изтрити ,  преди 4 години
м
унифициране - г.пр. --> г. пр.; козметични промени
м (Робот Добавяне {{без източници}})
м (унифициране - г.пр. --> г. пр.; козметични промени)
{{без източници}}
[[FileФайл:CaesarAugustusPontiusMaximus.jpg|thumbмини|200px|Император Август в робата на Понтифекс Максимус]]
 
{{Древен Рим}}
'''Понтифекс''' ''(pontifex - буквално: „строител на мостове“)'' - в древен [[Рим]] първоначално четирима уредници, които се грижели за поддържането на старите мостове и за строителството на нови. По-късно човек, който се занимава с церемонии и религиозни ритуали (като жертвоприношения). Жреческата колегия на Понтифексите, служители на култа, но не на отделно божество, а на цялото частно и обществено богослужене, била учредена според преданията от втория римски цар, [[Нума Помпилий]].
Ръководителят ѝѝ се наричал ''[[Pontifex maximus]]''. Резиденцията му - старият царски дворец, се намирала на [[Форум]]а. Според римския писател [[Марк Теренций Варон|Варон]] (116-17 г. пр.н.е.) един от първите царе на [[Рим]], [[Анк Марций]], който бил също и главен жрец на града, построил първия дървен мост през [[Тибър]] - ''[[Ponte Sublicio]]'', с цел да се стигне до храма на другия бряг на реката. Този мост се е смятал за свещен, защото на него са се извършвали жертвоприношения и други ритуали.
Броят им се увеличил най-напред на 8, а при диктатурата на [[Сула]] достигнал до 15 понтифекса - 7 патриции и 8 плебеи.
Впоследствие римските императори си присвоили титлата ''Pontifex maximus'', по подобие на император [[Август]].
 
„Понтифекс“ може да се разбира и като този, който е мост между земния свят и боговете. В това ѝѝ значение се е използвала за [[папа|папите]], и понякога за [[епископ]]ите. В най-общ смисъл в религията означава [[първосвещеник]] или глава на църквата.
 
{{Понтифекси}}
{{римска митология}}
 
[[Категория:Древноримски титли]]
[[Категория:Религия в Древен Рим]]