Разлика между версии на „Строеж на химическите съединения“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
се явява ---> е; козметични промени
м (Робот Добавяне {{без източници}})
м (се явява ---> е; козметични промени)
До средата на 19 век се натрупва богат емпиричен материал за много органични и неорганични вещества. Осъществяват се първите синтези на органични вещества извън живия организъм.
=== Структурна теория ===
Фундаментална по значението си не само за [[органична химия|органичната химия]], но за химията като цяло. ЯвяваТя сее основа за развитието на електронната теория и стереохимичната теория, които като нейно естествено продължение доизясняват електронния строеж на многоатомните системи, същността на [[химична връзка|химичната връзка]] и пространственото разположение на [[атом]]ите и неговото влияние върху техните свойства.
==== Основните формулировки на тази теория са: ====
</br>
<b>'''1.</b>''' Молекулите на химичните съединения са изградени от атоми, които са свързани един с друг в строго определен ред. Това свързване зависи от [[валентност]]та на атомите. Всяко съединение има точно определена структура, която може да бъде установена.
</br>
<b>'''2.</b>''' Свойствата на съединенията не се определят само от качествения и количествения им състав. Важно значение има и строежът. Доказателство за това е явлението изомерия.
</br>
<b>'''3.</b>''' Съединения, които имат еднакъв качествен и количествен състав, но различен строеж и различни свойства, се наричат [[изомер]]и, а явлението — изомерия.
</br>
<b>'''4.</b>''' Атомите в молекулите взаимно си влияят. Това определя свойствата на молекулата като нова частица с нови свойства.
</br>
{{химия-мъниче}}
 
[[Категория:Химични свойства]]
{{химия-мъниче}}

Навигация