Факултет Растителна защита: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 27: Ред 27:
* [http://www.au-plovdiv.bg/departments.php?id=3&page=1 Страница на Факултета по растителна защита и агроекология]
* [http://www.au-plovdiv.bg/departments.php?id=3&page=1 Страница на Факултета по растителна защита и агроекология]


[[Категория:Аграрен университет]]
[[Категория:Факултети в Аграрния университет|Растителна защита]]

Версия от 00:26, 4 октомври 2018

Факултетът по растителна защита и агроекология при Аграрния университет в Пловдив е създаден през 1983 г.

Структура

Факултетната структура включва профилиращите катедри Ентомология, Фитопатология, Екология и опазване на околната среда, Агроекология и защита на агроекосистемите и населението, Микробиология и екологични биотехнологии, Обща химия.

Учебният процес се извежда от 1 член-кореспондент професор, 9 професори, 13 доценти, 18 главни асистенти и 4 асистенти. От тях 7 са доктори на науките, а 36 имат образователната и научна степен доктор. Работата на академичния състав се подпомага от 12 експерти и специалисти.

Във Факултета по растителна защита и агроекология обучението на студентите се осъществява в две направления Растителна защита и Науки за земята, които са акредитирани от НАОА с високи оценки за 6-годишен период.

В образователно-квалификационната степен „бакалавър“ обучението се провежда в четири специалности Растителна защита – редовно и задочно обучение, Екология и опазване на околната среда – редовно и задочно обучение, Агролесовъдни системи и планинско земеделие – редовно обучение, Биологично земеделие – редовно.

История

От основаването на Факултета до 2016 г. са завършили и се обучават в специалност Растителна защита 3791 студенти, специалност Екология и опазване на околната среда – 1187 студенти, специалност Агролесовъдни системи и планинско земеделие – 141 студенти, специалност Биологично земеделие – 105 студенти.

Във факултета са се подготвяли и дипломирали и много чуждестранни студенти от различни страни: Гърция, Турция, Виетнам, Кения, Корея, Куба, Република Македония, Бенин, Бурунди, Никарагуа, Германия, Мексико, Етиопия, Доминиканска република, Република Конго, Нигерия, Чили, Ирак, Португалия, Сирия, Коста Рика, Молдова, Танзания, Унгария, Полша и Чехия.

Във Факултета са защитили дисертации 82 български и чуждестранни докторанти.

Изявени учени

Източници